lauantai 24.7.2021 | 10:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kommentti: Yleisön yhteisöllisyys osoitti hyvää ihmisistä: urheilu on lopulta vain urheilua – Tanskan ulkoministerikin kiitti suomalaisia faneja, katso Twiitti alla olevasta kommentista

Tiina Ojutkangas
Su 13.6.2021 klo 09:30 | päivitetty su 13:38

Suomen ja Tanskan lauantain peliä odottivat kuin kuuta nousevaa hekin, jotka eivät muutu kuulu jalkapallon seuraajien kovimpaan ytimeen.

Peliä varten laitettiin ruokaa, Suomen värejä oli sosiaalisen median kuvissa nähtävissä. Lauantaina oli ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua.

Huuhkajien pelissä elämä ja sattuma kuitenkin näyttivät voimansa. Urheilu menetti merkityksensä ja yhteinen järkytys muuttui lopulta jonkinlaiseksi helpotukseksi. Se ei johtunut Suomen maalista vaan siitä, että Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin tilanteesta saatiin hyviä uutisia. Eriksen oli vakaassa tilassa ja jopa puhui pelaajille.

Kun Eriksen valahti nurmen pintaan avauspuoliajan loppuvaiheissa, oli nopeasti selvää, että kyse ei ollut tavanomaisesta kaatumisesta. Lähellä olleet pelaajat kauhistuivat. Maassa maanneesta Eriksenistä näki, että jotain äärimmäisen ikävää on tapahtunut.

Jalkapallo-ottelun ohjaajalla meni liian kauan ennen kuin älysi kääntää kuvan ja lähikuvan pois ensiaputoimista ja tilanteesta tanskalaispelaajan ympärillä. Pelikaverit yrittivät parhaansa mukaan suojella Erikseniä katseilta. Tilanne näytti järkyttävältä aikuisistakin. Monet katsoivat ottelua myös lastensa kanssa ja tuollaisen tilanteen selittäminen ei ole helppo tehtävä. Ilo ja juhla vaihtuivat äkisti tilanteeseen, jossa näytti ensi alkuun, että yksi pelaajista menehtyy kentälle.

Mannerheimin lastensuojeliitto oli nopeasti ajan tasalla ja julkaisi ohjeet, kuinka lasten kanssa kannattaa puhua ottelussa nähdystä draamasta. Ohjeet julkaistaan myös Keskipohjanmaan verkossa tänään. Pääohjeena tällaisessä tilanteessa on varmaankin se, että lapsen nähden on oltava mahdollisimman rauhallinen. Asiantuntijan neuvo tukee arkijärkeä. Aikuinen Voi kuitenkin todeta olevansa järkyttynyt ja surullinen tästä tapahtumasta.

Surullisen pelin yhteisöllisyys herätti toivoa ihmisyydestä. Suurella jalkapalloareenalla suomalaiset ja tanskalaiset löysivät toisensa, kun suomalaisyleisö aloitti yhteishuudot Eriksenin kannustamiseksi. Tanskan kannattajat liittyivät mukaan. Hetki kertoi siitä, että urheilu on lopulta vain urheilua.

Myös Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod ilmaisi Twitter-tilillään kiitoksen suomalaisille jalkapallofaneille yhteishuutojen aloittamisesta ja tanskalaisten tukemisesta.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja

Juttua muokattu klo 11.37// Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofodin Twitter-kiitokset lisättyOtsikkoa muokattu klo 13.38

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »