Paikallisuutiset

Taajamateitä siirtyy valtiolta kunnalle Kaustisella ja Perhossa, samalla teitä kunnostetaan – Kaustisen tekninen johtaja Ilkka Närhi kertoo videolla, miten käy tienpidon

Ainakin Perhossa ja Kaustisella valtio aikoo luopua kuntien keskustaajamien teistään kunnan hyväksi. Valtion tarkoituksena on luopua nimen omaan teistä, joita pitkin hoidetaan kunnan taajaman sisäistä liikennettä. Näin valtio aikoo keskittyä maanteihin ja valtaväyliin.

Kaustisella valtion esityksiin on suhtauduttu positiivisessa hengessä. Ehdoksi kunnassa on kuitenkin laitettu, että teiden kuntoa parannetaan yhteistyössä kunnan ja valtion varoista. Tämän jälkeen kunta voi ottaa tien hallintaansa ja kunnossapidettäväksi.

Kaustisen tekninen johtajaIlkka Närhi kertoo, että kunnantalon edestä kulkeva Kappelintie siirtyy kunnan ylläpidettäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sopimuksessa valtio ja kunta kustantavat puoliksi tien korjaamisen, Närhi kertoo.

Voimme kaavoittaa aluetta joustavammin, kun tiet ja kadut ovat samalla toimijalla eli kunnalla. Arto Alpia kunnanjohtaja, Kaustinen

Sopimukseen päästiin viime vuonna.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kaustisen kunnanjohtajaArto Alpian mukaan Kappelintie ja sen jatko liikenneympyrästä kohti Veteliä ovat vanhaa maantietä, joka on jäänyt kunnan keskustaajaman sisäiseen liikenteeseen. Siksi sen siirtyminen kunnan haltuun kuulostaa järkevältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Samalla voimme kaavoittaa aluetta joustavammin, kun tiet ja kadut ovat samalla toimijalla eli kunnalla.

Kaustisella valtiolta kunnalle ovat siirtymässä myös Pajalantie noin 900 metrin matkalla ja Virkkalantie noin kilometrin matkalla. Näiden osalta asemakaavaa on muutettava, jotta kadunpitopäätös voidaan tehdä. Kadunpitopäätöksellä kunta ottaa kadun sekä omistukseensa että hoidettavaksi.

– Tahtotilana meillä on, että ennen kuin kadunpitopäätös tehdään, teitä kunnostetaan ja niihin tehdään mahdollisesti myös kevyen liikenteen väylää. Tästä meidän on päästävä sopimukseen Ely-keskuksen kanssa. Sitä ennen tarvitaan kuitenkin kaavanmuutos, Ilkka Närhi kertoo.

Närhen mukaan katujen haltuunotto on kunnalle järkevää varsinkin silloin, jos valtio ja kunta yhteistyössä korjaavat ja päällystävät tietä ja tarvittaessa rakentavat sen varteen kevyen liikenteen väylääkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli tämä on eräänlainen win-win -tilanne, Ilkka Närhi jatkaa.

Ilkka Närhi kertoo, että kunnantalon edestä kulkeva Kappelintie siirtyy kunnan ylläpidettäväksi.
Ilkka Närhi kertoo, että kunnantalon edestä kulkeva Kappelintie siirtyy kunnan ylläpidettäväksi. Kuva: Joona Jylhälehto

Samojen periaatteiden linjoilla on myös Perhon kunnanjohtajaLauri Laajala. Hänen mukaansa kunta on lähtenyt neuvotteluihin valtion kanssa tieasioista rakentavassa hengessä.

Perhossa neuvottelut koskevat Hietaniementien ja Pappilantien siirtoa kunnan tienpidon haltuun. Laajalan mukaan Ely-keskus on luvannut kunnalle osallistua puoliksi siirtovaiheessa olevien teiden korjaamiseen ja päällystämiseen, ja sekin on mahdollista, että Pappilantielle rakennetaan kevyen liikenteen väylää. Myös Hietaniementiellä olevaa vanhaa siltaa on tarkoitus korjata puolittain valtion varoista.

– Katsomme, että kun saamme nämä tiet korjattua ja liikenneturvalliseen kuntoon, voimme puolestamme hoitaa myöhemmin niiden kunnossapidon. Samalla keskustan alueen kehittäminen tulevaisuudessa on helpompaa. Sekin ymmärretään, että nämä tiet palvelevat taajaman sisäistä liikennettä ja ovat siten kunnan katuihin rinnastettavissa olevia väyliä, Laajala kommentoi.

Haapajärvellä Ely-keskus ja kaupunki rakentavat yhdessä kevyen liikenteen väylän valtatie 27:lle välillä Riihitien risteys ja Kumisevantien risteys. Tietyö maksaa runsaat miljoona euroa, josta kaupunki maksaa noin 750 000 euroa ja valtio loput.

KaupunginjohtajaJuha Uusivirta kertoo, että työt alkavat lähiaikoina ja päättynevät loppuvuodesta.

Kysymyksessä on Uusivirran mukaan Ely-keskuksen hanke. Ely-keskus on tiedottanut kaupungille jo ennen suunnittelun aloittamista, että hanke ei toteudu ilman kaupungin mittavaa panostusta. Haapajärvi ei ole ainoa joka on mukana valtion tienrakentamisessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä