keskiviikko 4.8.2021 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Halla-ahon jälkeen alkaa uusi aika – Puolue tarvitsee laajempaa pohjaa ja puoluejohtaja teki tehtävänsä neljässä vuodessa

Ma 21.6.2021 klo 18:45

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoitus jättää puheenjohtajuus ei ole niin yllättävää kuin se ensikuulemalta vaikutti. Puolueen kannatus on korkealla. Halla-ahon suosio mitattiin kuntavaaleissa eikä tulos ole huono, vaikka puolue toivoikin jykevämpää jytkyä. Monet politiikan asiantuntijat muistivat maanantaina Halla-ahon sanoneen, että puoluejohtajuus ei ole eläkevirka. Halla-aho on itse viitannut myös Kekkos-syndroomaan.

Turun yliopiston apulaisprofessori Markku Jokisipilä kirjoittaa parhaillaan kirjaa perussuomalaisista. STT:n haastattelussa Jokisipilä muistuttaa, että ajankohta on nyt hyvä. Tulevalla puheenjohtajalla on kaksi vuotta aikaa valmistautua eduskuntavaaleihin. Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai suuren vaalivoiton.

Halla-ahon jyrkät maahanmuuttokannat ja yhteys Suomen Sisuun ovat mietityttäneet puolueen kannatuksen kasvaessa. Menestyksestä huolimatta Halla-ahon perussuomalaiset ei ole vielä koetellut kuntoaan hallituksessa. Perussuomalaiset on niin iso puolue, että hallitusvastuu häämöttää seuraavien vaalien jälkeen. Ehkä tämä näkymä huolestutti. Mahdollisesti puoluejohtaja aidosti uskoo, että puolueen ei pidä liikaa samastua yhteen henkilöön.

Halla-aho on johtanut perussuomalaisia ainoastaan neljä vuotta. Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ääniharava jatkaa kuntapolitiikan lisäksi kansanedustajana. Puoluejohtajuudesta irtautuminen ei tarkoita, etteikö voimakkaasti näkemyksiä jakavaa Halla-ahoa nähdä vielä myöskin valtakunnallisesti näkyvissä tehtävissä.

Kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen johtajaksi vuonna 2017, puolueesta irrottautui maltillinen, Sininen tulevaisuus -puolue. Sen menestys on jäänyt vaatimattomaksi.

Perussuomalaiset tarvitsee nykyistä laajempaa pohjaa, jos puolue aikoo oikeasti menestyä ja joutua tai päästä hallitusvastuuseen. Varapuheenjohtaja Riikka Purra on nimi, joka ensimmäiseksi tuli mieleen potentiaalisena seuraajana. Seinäjoen puoluekokouksessa asia lopullisesti päätetään, mutta ratkaisu voi olla tiedossa paljon aikaisemmin.

Tiina OjutkangasLue myös Keskipohjanmaan juttu Jussi Halla-ahosta ja perussuomalaisista viime syksyltä.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ääniharava jatkaa kuntapolitiikan lisäksi kansanedustajana.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »