keskiviikko 4.8.2021 | 14:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kalastajat pitävät rannat puhtaana niin talvella kuin kesälläkin

Ti 22.6.2021 klo 18:15

Minulla on yli 40 vuoden kokemus näistä Metsähallituksen ylläpitämistä kalastuspaikoista. Tänä päivänä paikkojen puhtaanapito on kunnossa, esimerkiksi Sievissä oleva Ahvenlampi ja Maasydämmenjärvi ovat pysyneet puhtaana jo vuosia. Takavuosina pidimme talkoot Maasydämmellä, keräsimme veneillä rannoista venekuormittain kaikennäköisiä roskia.

Havaintoni mukaan ei moneen vuoteen ole löytynyt olutpurkkia eikä paperossipakkausta, nyt ovat lisääntyneet nuuskapussukat. Toivomus olisi ettei ainakaan heitettäisi veteen pussukoita eikä tupakannatsoja. Kohta ne löytyvät lohien vatsoista, kalat luulevat niitä kalan rehuksi.

Enää ei jätetä perukkeen vaihdossa jääneitä siimoja niin paljon rannoille, tähän on hyvä keino: leikkaa kynnysmatosta taskuun sopiva pala, siihenkö pyyhkäisee siiman niin se pysyy taskussa.

Olen keskustellut kalakaverien kanssa roskaamisesta. Monet ovat ottaneen puhtaanapidon asiakseen. Lapsiperheet ovat ottaneet Ahvenlammen retkikohteeksi, lasten liikkuminen piristää meitä kalastajiakin. Nyt on uusittu Ahvenlammelle pitkospuut, nyt voivat liikuntarajoitteisetkin päästä perhokalaan parhaalle kalapaikalle ja muutenkin liikkuminen lammen ympärillä paranee.

Sama ilmiö oli viime talvena pilkillä Kalajokisuulla: ei löytynyt roskia koko talvena jäältä, yhden toukkapurkin näin jäälle mennessä, oli mukamasten niin kiire etten ottanut sitä talteen, otan sitten lähtiessä, sitäpä ei enää ollut, joku oli jo ottanut sen.

Lehtosen Kalle

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »