keskiviikko 4.8.2021 | 15:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Sää sekoittaa nykyäänkin monta asiaa – Tiistain myräkkä koetteli monella tavalla ja poistui pikaisesti

Tiina Ojutkangas
Ti 22.6.2021 klo 20:00

Edes moderni maailma ei ole turvassa erilaisilta säiltä. Tai ehkä jopa niin, että nykyajan maailmanmeno on niin herkkää puuhaa, että pelkästään sähkökatkot sekoittavat paljon. Sähköjen katkeamiselta ei vältytty tälläkään kertaa.

Pohjalaismaakunnissa tiistaina riehuneen myrskyn pahin vaihe tuli ja meni nopeasti. Vahingot olivat tiistai-illan tiedon mukaan kohtuulliset, vaikka se, jonka talon tai saunan päälle puu kaatuu, tuskin suhtautuu asiaan yhtä kevyesti. Maanantaina Oulussa koettuun myrskyyn sisältyi hyvinkin vakava tilanne, kun ihminen kuoli jäätyään puun alle.

Tiistain myräkässä koettiin erikoisia tilanteita Ylivieskassa, jossa myrsky nousi äkkiä kaataen puita liikennepuistossa. Paikalla oli tapahtumahetkellä lapsia, jotka eivät onneksi vahingoittuneet. Kovan ja yllättävän tuulenpuuskan seurauksena useita puita kaatui ja tuolit lentelivät. Pietarsaaressa Fäbodassa ratsastustallin katto irtosi. Kokkolassa ison kerrostalon kattopellit irtosivat tuulen voimasta. Myrskyn voima on valtava.

Vaikka kovassa tuulessa ei sinänsä mitään kummallista olekaan, iltapäivällä tullut viranomaistiedote jotenkin hätkähdytti. Se kuului seuraavasti: Viranomaistiedote 22.6.2021 klo 14.00: Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Lisäksi liikennetiedotteessa varoiteltiin säästä: Voimakas vesisade ja ukkosmyrskyt vaikeuttavat tieliikennettä iltapäivän ja illan aikana Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Vesisade heikentää näkyvyyttä liikenteessä. Vesiliirtovaara on kohonnut.

Suomalaiseen tapaan viranomaiset pitävät meistä hyvää huolta. Tiistainkin aikana useat viranomaiset varoittivat ja valmistautuivat etukäteen. Sen lisäksi monet hoitivat ja hoitavat tapahtuneita vahinkoja.

KPK medioiden toimitukset pyrkivät omalta osaltaan ajantasaiseen tilannetiedottamiseen. Lehtien tehtävänä on hoitaa omaa rooliaan kaikissa kanavissaan.

Suomalaiseen tapaan viranomaiset pitävät meistä hyvää huolta esimerkiksi myrskyn aikana.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »