perjantai 24.9.2021 | 14:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Mentiin Pietariin ja tultiin takaisin – Olemme kuin osa tietokonepeliä, jossa pelaajat keksivät uusia jippoja virtuaalimaapallon väelle

Ti 29.6.2021 klo 06:30

Frigg-yhtyeen kaustislainen viulisti vietti yksinäisen juhannuksen ja päivitti kuulumisensa Facebookiin. Kansanmusiikin genressä kansainvälistä uraa luonut ja synnyinseudulleen paluumuuttanut muusikko oli aikansa kuluksi opetellut muun muassa soittamaan matalapilliä, jonka oli saanut vain muutama viikko aikaisemmin. Syy perheellisen miehen yksinäiseen suven juhlaan oli taannoinen keikka Dreamers ' Circuksen kanssa Kööpenhaminassa. Voi vain kuvitella sitä riemua, kun pääsee soittamaan elävälle yleisölle – tosin hintana oli juhannusviikonloppu karanteenissa, vaikka koronatartuntaa ei ole todettu.

Juhannusviikonloppuna me kaikki saimme seurata koronatartuntojen huimaa nousua. Pietarisista palaavista jalkapalloturisteista vain pieni osa testattiin, sillä rajalla oli ruuhkaa. Turkulaisen Neva Toursin toimitusjohtaja Raimo Kaisanlahti kertoi Aamulehdessä julkaistussa uutisessa, että yrityksen seitsemästä bussista vain kolme ohjattiin koronatesteihin. Lisäksi samanaikaisesti rajalla oli arviolta pari-kolmesataa henkilöautoa, jotka tulivat testaamatta läpi.

Toimitusjohtajaa harmittaa, että yrittäjät ovat joutuneet syytettyjen penkille, vaikka rajalla ei olut riittävästi testauskapasiteettia. Hän laskee, että yhden bussin testaus vei noin tunnin. Jos kaikki parisenkymmentä bussia olisi testattu, siinä olisi mennyt kaksikymmentä tuntia. Toimitusjohtajan mukaan menomatkalla Venäjällä kaikki kävi kuin rasvattu salama, testit otettiin isoissa tiloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen arvioi Ylelle, että Pietarin EM-kisoissa käyneiden suomalaisturistien joukossa on puhjennut jo yli kaksisataa koronatartuntaa. Viime torstain lukuihin verrattuna Suomen tartuntojen määrä on tuplaantunut. Puolet päivittäisistä tartunnoista linkittyvät Pietariin.

Miten voi olla mahdollista, että Venäjän rajalla osattiin varautua kisoihin matkustavien suomalaisten testaamiseen, mutta Suomessa ei ymmärretty, että tämä porukka myös palaa takaisin kun pelit on pelattu? Ja että koronaa vilisevästä Pietarista palaavilla saattaa olla matkassa tartunta jos toinenkin. Lisäksi osa porukasta on liikkunut kuin mieltä vailla palattuaan Suomeen. Ei puhettakaan omaehtoisesta karanteenista kuten kaustislaisen muusikon kohdalla tapahtui.

Ehei, Himokselle vain bilettämään.

Pahimmillaan lisääntyvät tartunnat saattavat merkitä Suomessa uutta sulkutilaa.

Tyhmyys tiivistyy. Painajainen jatkuu. Olemme kuin osa tietokonepeliä, jossa pelaajat keksivät uusia jippoja virtuaalimaapallon väelle.

Venäjällä kaikki kävi kuin rasvattu salama.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »