perjantai 24.9.2021 | 14:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Frida Keräsen kolumni: Ravintoloiden epäselvä tiedotus on terveysriski, ja nyt en tarkoita koronaturvallisuutta

Ma 5.7.2021 klo 06:30

Korona sai monet miettimään ravintoloissa käymisen turvallisuutta. Osalle ihmisistä on kuitenkin aina ollut arkipäivää joutua miettimään, riskeeraako terveytensä ravintolassa syödessään. Erikoisruokavalioihin liittyvä tiedotus ja käytännöt ovat nimittäin monessa ravintolassa puutteellisia.Moni houkutteleva ravintola jää minultakin käymättä, jos lounaspaikka pitää valita kaupungilla nopeasti ja ravintolan nettisivuilla ei ole minkäänlaista tietoa siitä, onko siellä minulle sopivaa ruokaa. Kun olen kysynyt asiasta ravintoloissa, olen vuosien saatossa saanut sekä asiantuntevaa palvelua että huolestuttavan epämääräisiä vastauksia.

Erikois-etuliitteestä huolimatta erikoisruokavalioiden noudattaminen ei ole kovin erikoista. Allergiat, keliakia, yliherkkyydet ja uskonnollisista tai arvosyistä noudatetut ruokavaliot koskevat yhteensä satojatuhansia suomalaisia. Kyseessä on iso asiakaskunta, jotka haluavat nauttia ravintolaruoasta kuten muutkin. Erikoisruokavalioiden noudattajat leimataan joskus hankaliksi. Monien ruokavalioiden kohdalla on kyse terveydestä tai jopa hengestä. Toisia ruokavalioita sen sijaan noudatetaan arvojen vuoksi, ja niitäkin pitää kunnioittaa.

Monien ravintoloiden tarjonnassa erikoisruokavaliot on huomioitu nykyään hyvin, mutta vaiva menee hukkaan, jos vaihtoehdoista ei tiedoteta. Usein ruokalistassa ei ole edes yleisimpiä L, G, Veg -merkintöjä. Ja vaikka merkintöjä olisikin, niissä ei ole yhdenmukaisuutta. EU-direktiivi vaatii ravintoloita ilmoittamaan ruoan sisältämät allergeenit, mutta vakiintuneita tapoja tähän ei ole. Jossakin "M" tarkoittaa maidotonta, jossakin se tarkoittaakin ruoan sisältävän maitoa. Merkintöjen logiikka voi vaihdella jopa saman ravintolan sisällä. Moni erikoisruokavaliota noudattava on kertonut tilanteista, joissa annos olikin sisältänyt kiellettyjä ainesosia, vaikka ruoan oli vakuutettu olevan asiakkaan pyynnön mukaista.

Näissä asioissa huolellisuutta noudattavat ravintolat sen sijaan osoittavat luotettavaa palvelua ja asiakkaan hyvinvoinnista välittämistä, joka houkuttelee paikalle toistekin. Tarkkuus vaatii vaivannäköä, mutta voi tuoda uusia uskollisia asiakkaita.

Osalle ihmisistä on kuitenkin aina ollut arkipäivää joutua miettimään, riskeeraako terveytensä ravintolassa syödessään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »