tiistai 21.9.2021 | 15:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laura Läspän kolumni: Me molemmat tiedämme, mistä pitkät helleputket johtuvat – Ja niistä pitää olla kauhuissaan

Ti 6.7.2021 klo 06:30

"Ei saa valittaa, kun on kerrankin lämmin. Kyllä kohta sataa taas räntää."

Miksi tukalasta kuumuudesta ei muka saisi valittaa? Me molemmat tiedämme, mistä pitkät helleputket näillä korkeuksilla johtuvat. Siitä saa ja pitää valittaa. Ja siitä saa ja pitää myös olla kauhuissaan.

Äärimmäisiä säitä on esiintynyt viime aikoina eri puolilla maailmaa.

Japanissa rankkasateet ovat aiheuttaneet maanvyöryjä, Kyproksella voimakas helleaalto on johtanut laajoihin metsäpaloihin. Kanadassa raju metsäpalo pyyhkäisi Lyttonin kylän ylitse ja tuhosi sen lähes kokonaan. Twitterissä aluetta valvova palokunta kertoi, ettei paloja voida millään pysäyttää, vaan niiden tila on "hallitsematon".

Eivätkä esimerkit rajoitu vain ulkomaille. Oulussa raju ukkosmyrsky vaati kesäkuussa ihmishengen. Viime kuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin, ja Etelä- ja Itä-Suomessa oli harvinaisen vähäsateista. Tällä hetkellä säätiedotteet lupaavat yli 30 asteen lämpötiloja aivan pohjoisinta Suomea myöten. Maa on niin kuivaa, että metsäpalovaroitukset ovat voimassa koko maassa.

On vain ajan kysymys, milloin täällä roihahtaa.

Asiantuntijat uskovat, että 40 asteen raja tulee rikkoutumaan Suomessa ehkä aiemmin kuin arvaammekaan. Suomen ilmasto lämpenee nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Tämä ei ole ihanaa, eikä normaalia. Tällä menolla ei kohta sada enää edes sitä räntää.

Vajaa pari viikkoa sitten julkisuuteen vuodettiin ilmastopaneeli IPCC:n vielä julkaisematon raportti. Raportin sisältö oli lohduton: "Pahin on vielä tulossa, ja se vaikuttaa lastemme ja lastenlastemme elämään paljon enemmän kuin omaamme", raportissa sanotaan.

Ei ole kyse vain siitä, että suomalaiskoteihin kaivataan kipeästi ilmastointeja. On kyse toinen toistaan seuraavista katastrofeista, jotka muuttavat lopulta ainakin osan maapallosta elinkelvottomaksi.

Eikö vielä silloinkaan saisi valittaa?

Me molemmat tiedämme, mistä pitkät helleputket näillä korkeuksilla johtuvat. Siitä saa ja pitää valittaa.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »