perjantai 24.9.2021 | 15:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Muovituotteiden lopettaminen maistuu ja tuntuu arjessa – EU:n tarkoituksena oli kieltää kaikki kertakäyttöiset jutut, mutta tuskin se pahvinen pilli montaa käyttökertaa kestää

Su 11.7.2021 klo 16:00 | päivitetty su 16:48

Pääasiassa sen takia, että ihmiset roskaavat Euroopan rantoja, on EU suunnitellut muovidirektiivin. Eli kielletään kaikki mitä rannoilta on löytynyt. Kertakäyttöiset muovipillit, -aterimet ja -lautaset. Muovivartiset vanupuikot, ilmapallojen varret, juomien sekoitustikut ja tietyt vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut tuotteet. Ehkä siis grilliruokalaatikot? Ja limsapullojen yms. korkit tulee pysyä kiinni pullossa. Jännityksellä jään odottamaan kuinka se toteutetaan.

Sen takia, että toiset jättävät roskansa luontoon. Pääasiassa Suomen ulkopuolella. Joudun juomaan trip- mehuni ja pikaruokalasta ostamani limsan pahvipillillä, joka tarttuu huuliin kiinni ja maistuu pahalta. Syömään sen pikaruokalasta ostamani jäätelön puulusikalla, joka jättää jälkimaun jokaiseen suupalaan. Syömään katkarapuriisiannokseni pahvisesta laatikosta, joka kotiin päästyäni on jo hajoamispisteessä kosteuden takia.

Kiitos vaan kaikille, jotka jättävät roskansa luontoon, ja kiitos EU:lle, joka ennemmin poistaa myynnistä kaiken, mitä ihmiset rannoille jättävät, sen sijaan että tekisivät roskaamisesta kiellettyä.

EU:n tarkoituksena oli kieltää kaikki kertakäyttöiset jutut, mutta tuskin se pahvinen pilli montaa käyttökertaa kestää, tai puinen haarukka, pahvisesta ruokalaatikosta puhumattakaan. Ihmiset yhä menevät rannalle eväineen, mutta nyt heidän roskansa maatuvat nopeammin, eli niitä voi jättää vielä huolettomammin sinne.

Ylen uutissivuilta luin, että Suomesta löytyvä roska on 70 prosenttisesti tupakantumppeja. Ilmeisesti tupakan suodatinosa sisältää muovia, mutta silti se ei ole kiellettyjen listalla. Tupakkatuotteen valmistaja kyllä velvoitetaan osallistumaan siivouskustannuksiin. Kielto päälle vaan, ja poltettakoon vain piipputupakkaa.

Muovidirektiiviä aloitettiin ilmeisesti suunnittelemaan ennen koronaa, kun maskeista ei puhuta mitään. Ylen uutissivustolta luin, että maskien maatumisen on arveltu kestävän 500 vuotta. Ja niitä näkyy joka paikassa! Entäs käsidesipullot ja suojakäsineet?

Eikö olisi helpompi kieltää roskaaminen ja valvoa sen toteutusta sakkojen uhalla, kuin lopettaa hyvin toimivien tuotteiden valmistus ja keksiä korvaavia, jotka sitten yhtälailla päätyvät meriin. Kyllä ne kalat ja linnut maistelevat puulusikkaa ja pahvipillejäkin.

Mari Syrjälä

Eikö olisi helpompi kieltää roskaaminen ja valvoa sen toteutusta sakkojen uhalla, kuin lopettaa hyvin toimivien tuotteiden valmistus ja keksiä korvaavia, jotka sitten yhtälailla päätyvät meriin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »