Paikallisuutiset

Helteet ja kuivuus viljelijöiden riesana: "Osa sadosta on jo menetetty ja kokonaisuudessaan sato tulee jäämään pieneksi, mikä on tietysti valitettavaa"

Lämpimät kelit haastavat viljelijöitä tällä hetkellä. Kuivuus ja jatkuva lämpö eivät luo otollisimpia olosuhteita tuleville sadoille. Säilörehun ensimmäinen sato korjattiin suuressa osassa maakuntaa hyvissä sääoloissa ja kasvu oli paikoitellen jopa yllättävänkin suurta. Juhannuksena sateita tuli paikoitellen eri määrin ja sen takia myös kuivuudessa on eroja alueellisesti.

– Olosuhteet olivat suotuista nurmelle kun se sai vettä ja lämpöä. Osalla korjuussa jopa myöhästyttiin kun kasvu oli odotettua nopeampaa, kertoo Keski-Pohjanmaan Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntijaTaneli Rahja.

Rannikolla kuivuus on usein tyypillistä heinäkuun aikaan. Tämän alueen viljelykasveja ei ole kuitenkaan luotu tällaisiin keleihin. Sateen puuttuminen ja poikkeuksellinen lämpö vielä kuivuuden päälle, ovat todellisia stressitekijöitä kasveille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuivimmilla mailla alkaa olemaan jo todella tiukkaa, kasvustoissa on selkeitä poutimisen merkkejä. Mutta varsinkin nurmet vielä toipuisivat, jos vettä tulisi. Osalla peruna- ja erikoiskasvitiloilla on aloitettu kastelut. Erikoiskasvien kohdalla kastelu on usein taloudellisesti kannattavaa, koska sadonlisällä saadut lisätuotot kattavat kasteluun kuluneet kustannukset, Rahja lisää.

Poutien jatkuminen sääennusteissa on todellinen huolenaihe viljelijöillä. Tällä hetkellä myös kasvinsuojelutoimenpiteet mietityttävät.

– Viljelijät pohtivat uskaltaako ruiskuttaa. Stressaavissa olosuhteissa ruiskutusvioitusten riski on suuri. Kannattaa seurata kasvustoja, mille toimenpiteille on todellinen tarve. Esimerkiksi tautipaine on kuivissa olosuhteissa yleensä pienempi kuin lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

LohtajalainenOlli Niemelä kertoo, että viljoilla on vaikeaa tällä hetkellä. Niemelän tilalla viljellään myös säilörehua lehmille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viljan orailla on lämpöstressiä, josta ne kärsivät aika paljon. Osa sadosta on jo menetetty ja kokonaisuudessaan sato tulee jäämään pieneksi, mikä on tietysti valitettavaa. Rikkojen torjunnassa pitää myös olla tarkkana, ettei kasvit stressaantuisi liikaa. Nurmen kannalta kakkossato jää pieneksi, ellei ala vettä näkymään. Sateet ovat paikallisia, mutta valtavia kakkossatoja tuskin tulee kellekään.

Niemelä kertoo, että lehmien hyvinvoinnin eteen tehdään paljon töitä.
Niemelä kertoo, että lehmien hyvinvoinnin eteen tehdään paljon töitä. Kuva: Markku Jokela

Niemelän tilalla ensimmäinen rehusato oli erittäin hyvä.

– Nurmen kasvulle oli hyvät olosuhteet ja lannoitteesta saatiin paras irti, kun vettä ja lämpöä oli sopivasti. Nurmi saa harvoin liikaa vettä tai hukkuu. Sato oli kokonaisuudessaan hyvälaatuinen.

Ensimmäinen sato oli viime vuotiseen verrattuna hyvä, mutta toisen sadon kohdalla edelliskesästä tullaan jäämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä tässä pikkuisen toista satoa uhrataan. Lannoitetaan kolmas sato ja toivotaan, että siitä tulee parempi. Edellisiltä vuosilta on ylisatoa hieman varastossa, niin mitään suurta hätää ei ole. Toista satoa aloitetaan varmaan ensi viikon loppupuolella. Lypsylehmille kun rehua tehdään on laatu tärkeää.

Myös niille helteet tuovat ongelmia. Lehmät stressaantuvat helposti lämmöstä ja silloin ne syövät vähemmän. Näin myös maidontuotanto laskee.

– Lisää puhaltimia ollaan laitettu, että saadaan ilma kiertämään navetassa. Osalta lehmistä on jätetty ulkoilu pois, että saavat olla varjossa. Liika aurinko ei tee hyvää niille.

Helteet vaikuttavat maatilalla muuhunkin kuin kasveihin ja eläimiin.

– Sesonki painaa päälle ja pitää miettiä miten syylärit (jäähdyttimet) kestävät koneissa näillä keleillä. Tietysti tämä keli lamaannuttaa viljelijöitäkin. Navetassa oleminen on aika tukalaa hetkellä, että helpompaa olisi pikkusen kylmemmällä tehdä hommia. Onneksi on ilmastoidut koneet, että helteet ei satokaudella syö miestä, Niemelä kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että maanviljely on mukavaa hommaa. Yksittäisen eläimen hyvinvointi ratkaisee kaiken ja niiden parasta ajatellaan koko ajan.

– Innostun oikein, kun saan tehdä jotain hyvää eläimille. Olo on vähän niin kuin pikkupojalla jouluna.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä