lauantai 23.10.2021 | 01:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Onni Puution kolumni: Yliopistojen todistusvalintakiintiöitä pitäisi laskea, ei nostaa

La 10.7.2021 klo 06:30 | päivitetty ma 09:19

Korkeakoulujen opiskelupaikkoja jaetaan näilläkin hetkillä. Valintaperusteet herättävät kuitenkin joka vuosi paljon keskustelua.

Muistan omalta lukioajaltani vain muutaman, joka tiesi mitä haluaa vanhempana tehdä tai opiskella. Silti yliopistoihin valitaan lukiosaavutusten perusteella jo yli puolet. Vielä muutama vuosi sitten yliopistoihin otettiin todistuksella vain pieni osuus. Nykyään ylioppilaskirjoitusten merkitys on jo niin suuri, että alaikäisille opiskelijoille myydään niihin suunnattuja valmennuksia.

Lukio ei ole enää niin yleissivistävä koulu kuin sen olisi tarkoitus olla. Enää ei kannata lukea niitä aineitä mitkä kiinnostavat, vaan niitä joista saa eniten pisteitä. Eikö lukiossa pitänyt saada lisää mietintäaikaa omalle tulevaisuudelle ja lukea itselleen mieleisiä aineita? Muistutan, että esimerkiksi 2014, Suomessa korkeakouluopintojen keskimääräinen aloitusikä oli 24.

Nykyisessä mallissa on myös hyviä puolia. Lukiossa saa nykyään vapaasti käydä korottamassa arvosanojaan, mikä auttaa pärjäämään todistusvalinnassa. Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että todistusvalintakiintiö pitäisi säilyttää ja ne fiksut nuoret, jotka jaksavat tehdä töitä ja menestyä lukiossa, pitäisi palkita työstään. Lukio on myös edelleen erittäin hyvä pohjakoulutus mille tahansa alalle.

Yksi syy, miksi yliopistot suosivat todistusvalintoja, on niiden helppous. Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden järjestäminen on kallista ja vaatii paljon aikaa, vaivaa ja suunnittelua. Varsinkin soveltuvuuskokeet ovat vähenemään päin, vaikka monelle alalle niiden pitäisi olla melkein pakollisia. Osaamista voi näyttää muuallakin kuin paperilla.

Pääsykokeisiin lukeminen on hyvä tapa mitata kiinnostusta valitsemaansa alaan. Toinen hyvä tapa tähän on myös koko ajan lisääntyvä avoimen väylän valinta. Siinä opiskelija suorittaa tietyn määrän alansa opintoja (yleensä vuoden) ja hakee opintomenestyksellään kouluun. Vuoden alakohtaisella opiskelulla näkee jo paljon paremmin onko oikealla alalla. Se vaatii myös paljon motivaatiota ja panostusta, koska avoimessa yliopistossa opiskelusta ei saa koulupaikkaa tai tutkintoa.

"2014 Suomessa Korkeakouluopintojen keskimääräinen aloitusikä oli 24."

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »