perjantai 24.9.2021 | 15:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Sinistä ja kultaista olivat päättyneet jalkapallon EM-kisat

Ma 12.7.2021 klo 20:39

Tehdään heti selväksi, että maanantain ensimmäisen tunnin täytyttyä uni olisi tullut hyvin silmään, vaikka Englanti olisi juhlinut vanhan mantereen jalkapallomestaruutta.

Italia nyt vain sai Alavieskan Mäkelänmäellä asustelleen pikkupojan tuen jo tarunhohtoisen Pelen päivinä. Kun koko muu tuon pojan tiedossa ollut maailma jumaloi brassien taituruutta, jonkun sentään piti kannattaa tuolloin nihilistisimmän catenaccio-vaiheen kukoistuksessa maaleja estäneitä taivaansinisiä eli Azzurria.

Eihän se riittänyt Peleä, Tostaoa, Jairzinhoa ja kumppaneita vastaan, mutta saipahan sentään olla kunniakkaasti eri mieltä.

Jalkapallokin on maalitekopeli, mutta kymmenien vuosien takaisessa italialaisessa futisvariantissa se oli nimenomaan maalinteon sabotointia. Se oli se salpa eli catenaccio, jonka argentiinalainen Helenio Herrera loi Inter Milanille ja joka levisi myös Italian maajoukkueen käyttöön.

Jos et voi voittaa peliä, älä ainakaan häviä sitä.

Oliko catenaccio kaunista tai viihdyttävää? Ei tietenkään ollut. Saapasmaan jalkapallon perimään se on kuitenkin jättänyt ikuisesti pysyvän jäljen.

Puolustajien arvostus on pysynyt korkealla. Eikä se asia tule ikinä muuttumaan. Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci ovat osa ketjua, jonka ikonisiin lenkkeihin kuuluvat (mm.) Giacinto Facchetti, Franco Baresi, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro...

Jos et voi voittaa peliä, älä ainakaan häviä sitä. Italialaisessa jalkapallossa 0–0 on yhtä kuin puolustuksen diplomi pelin keskeisestä asiasta. Maalinteon estämisestä.

Onko edellä oleva yleistämistä, yksinkertaistamista ja kärjistämistä italialaisesta jalkapallosta? Ilman muuta on.

Onhan Azzurrin historia täynnä loistavia hyökkääjiäkin: Silvio Piola, Sandro Mazzola, Luigi Riva, Gianni Rivera, Roberto Boninsegna, Paolo Rossi, "jumalainen poninhäntä"Roberto Baggio...

Nyt toista vuorokautta hallitseva Euroopan mestari pelasi EM-kisoissa parhaimmillaan erinomaisen nautittavaa jalkapalloa. Piti palloa, syötteli näppärästi ja iski vastaan, kun paikka avautui.

Ja... totta kai... puolusti omaa maaliaan niin kuin takalinjojen vanhemmat valtiomiehet Chiellini ja Bonucci nyt vain voivat. Puhumattakaan kylmiä väreitä aiheuttavan upeaa nimeä kantavasta maalivahti Gianluigi Donnarummasta.

Siksi sinisestä tuli kultaista.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »