perjantai 24.9.2021 | 16:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Seutu on aina ollut monikulttuurinen

Kristian Sundqvist
Ke 14.7.2021 klo 20:00

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat käynnissä ja Pietarsaaressa perinteinen kaupunkifestivaali Jaakon päivät pääsee vauhtiin sunnuntaina. Monissa muissakin Keskipohjanmaan levikkialueen kunnissa on tiedossa suurempia tai pienempiä kesätapahtumia.

Seudun asukkaille tämä aika tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua omaan lähialueeseen eli pohjalaismaakuntien mosaiikkiin, joka on hämmästyttävän monimuotoinen. Keski-Pohjanmaalla - joka ei maantieteellisestä pienuudestaan huolimatta ole yhtenäinen alue - vallitsee erilainen mentaliteetti kuin ruotsinkielisellä rannikkoseudulla tai Etelä-Pohjanmaalla. Mainittujen maakuntien risteykseen sijoittuva ja teknisesti Etelä-Pohjanmaahan kuuluva Järviseutu taas on kulttuurisesti oma alueensa sekin.

Seutumme onkin aina ollut monikulttuurinen, -kielinen ja -murteinen. Tämä rikkaus jää usein huomaamatta paitsi muun Suomen asukkailta, niin myös meiltä itseltämme. Lähelle on vaikea nähdä tarkasti, kun kaikki on liian tuttua.

Vai onko? Tuleeko esimerkiksi Kaustiselta helposti lähdettyä Pietarsaareen sikäläistä elämänmenoa ihmettelemään tai päinvastoin?

Jo erilaiset valtakielet takaavat, että tällaisella kulttuurimatkalla takuulla tuntee olevansa jossain muualla kuin kotona. Pietarsaaressa ei ole itsestään selvää, että satunnainen matkailija tulee palvelluksi erityisen sujuvalla suomella, sama pätee Kaustiseen ja ruotsiin.

Monikulttuurista todellisuutta (joka maailmassamme siis vallitsee lähiseuduillakin) kannattaa lähestyä mieli avoinna. Samalla voi huomioida, että pohjalaismaakuntien perinteinen kulttuurikirjo on myös menestystarina. Esimerkiksi kieliryhmien välillä ei ole ollut todellisia yhteenottoja yli sataan vuoteen, vaan yhdessäelo on leppoisaa ja enemmän kuin osiensa summa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Tämä rikkaus jää usein huomaamatta paitsi muun Suomen asukkailta, niin myös meiltä itseltämme.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »