tiistai 21.9.2021 | 13:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki vastaa Ylelle: "Ylen panostusta kansanmusiikkiin voi pitää varsin vähäisenä"

Matti Hakamäki Kansanmusiikki-instituutin johtaja
La 17.7.2021 klo 11:00

Artisti Paula Vesala nosti esille kansanmusiikin vähäisen näkyvyyden Yleisradion kanavilla Keskipohjanmaan haastattelussa 12.7. Yleisradion johtaja Ville Vilén piti vastineessaan 14.7. Vesalan arviona turhan synkkänä ja nosti esiin esimerkkejä, miten kansanmusiikki ja maailmanmusiikki Ylellä soivat.

Vilen mainitsee myös, että suomalainen musiikkiperinne on Yleisradion tehtävän ytimessä. Tämä on luonnollisesti iloista kuultavaa, mutta kuuluuko kotimainen kansanmusiikki oikeasti Yleisradion kanavilla?

Riippuu mihin vertaa. Muihin musiikin lajeihin tai moniin muihin maihin verrattuna tilanne on harmillinen. Yksittäiset ohjelmat ja konserttitaltioinnit ovat monipuolisia ja hyviä, ja niitä tekevät toimittajat ovat kovia alan ammattilaisia. Kokonaisuutena Ylen panostusta kansanmusiikkiin voi pitää kuitenkin varsin vähäisenä.

Televisiossa suomalainen kansanmusiikki ei yhden pari kertaa toteutetun gaalaohjelman lisäksi näy nykyään käytännössä ollenkaan. Radiossa harvoin Yle1:n muutaman erikoisohjelman ulkopuolella. Tilaa luulisi Ylen lukuisilla radio- ja televisiokanavilla löytyvän.

Paula Vesala puhuu haastattelussa nimenomaan kotimaisen kansanmusiikin näkyvyydestä. Vilén mainitsee vastineessaan muun muassa latinomusiikin teemakuukauden lisäävän Ylen kansanmusiikkitarjontaa.

Moninaisuus on toki hienoa, mutta tuntuu kaukaa haetulta, että tällaisella teemakuukaudella edistettäisiin kotimaisen kansanmusiikin tunnettavuutta.

Ongelma on siinä, että kenellekään ei tunnu tulevan mieleen, että ihan meidän suomalaisellekin kansanmusiikille voisi teemoittaa oman kuukauden, tai että kansanmusiikkia mahtuisi säännöllisesti muihinkin kuin harvoihin kansanmusiikin erityisohjelmiin.

Yleisradio kylläkin heijastaa sitä veroillaan rahoittavan kansakunnan asenteiden valtavirtaa sikäli, että omien perinteiden aliarvostus, niistä tietämättömyys ja joskus jopa niiden häpeäminen koskee valitettavasti suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuurikenttää laajemminkin. Esimerkiksi Irlannissa tai Virossa, puhumattakaan Euroopan ulkopuolisista maista, tällainen ei tulisi kysymykseenkään.

Yleisradiolla on kuitenkin ainakin ollut valistuksellisia ja kulttuurin monipuolisuutta esiin tuovia tehtäviä. Kuinka kansanmusiikkiperinteensä elävyydestä, monipuolisuudesta ja rikkaudesta tietämättömät suomalaiset voisivat löytää oman perinteensä, jos heidän oman radioyhtiönsä tuki asialle on niin niukkaa?

Omien perinteiden aliarvostus koskee valitettavasti suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuurikenttää laajemminkin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »