maanantai 29.11.2021 | 20:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Useiden jäätelötuotteiden ainesosista on löydetty syöpää aiheuttavaa etyleenioksidia – Ruokavirasto ilmoittaa tuotteiden takaisinvedoista, muutamia kokkolalaisyrityksen maahantuomia jäätelöitä myös listalla

Hanna Rautio
Ke 21.7.2021 klo 18:19 | päivitetty pe 10:11

Kokkolalaisen Oy Östman Tradingin maahantuomien ja Suomessa myymien ruotsalaisvalmisteisten SIA-jäätelöiden joukossa on ollut tuotteita, joiden valmistuksessa käytetystä stabilointiaineesta on löytynyt jäämiä etyleenioksidista. Etyleenioksidin on todettu olevan pitkäaikaisessa käytössä haitallista terveydelle, Ruokavirastosta kerrotaan.

Takaisinveto koskee neljänlaisia tuotteita: Lemoncurd-tuuttia, 0,5 litran ja 5 litran pakkauksia sekä 5 litran Mangosorbetti-pakkausta. Tarkemmat tiedot poisvedettävistä tuote-eristä ja kuluttajaohjeistuksista löydät täältä.

SIA Jäätelöiden verkkosivuilla kerrotaan, että löydetyt stabilointiaineen etyleenioksidipitoisuudet ovat olleet hyvin pieniä, joten tuotteiden nauttimisesta ei ole ollut haittaa terveydelle.

SIA kertoo tutkituttaneensa nämä kyseiset jäätelöt, mutta tutkimuksissa ei tullut esiin etyleenioksidia.

– Stabilointiaineen määrä jäätelössä on hyvin pieni. Ja siksi määrä kyseisissä jäätelöissäkin on niin pieni, ettei sitä voi edes mitata. Poistamme silti jäätelöt pois myynnistä varmuuden vuoksi, SIA tiedottaa.

Toinen takaisinveto koskee Mars Finland Oy:n maahantuomia Snickers-, Twix- ja Boynty jäätelöitä, joissa on niin ikään huomattu jäämiä etyleenioksidista.

Näiden tuotteiden valmistuksessa käytetyn emulgointiaineen on havaittu sisältävän EU:ssa sallitun rajan ylittäviä pitoisuuksia etyleenioksidia.

Takaisinveto koskee seuraavia jäätelöitä: Snickers 6 pack, Twix 6 pack, Bounty 6 pack, Snickers Xtra, Twix Xtra ja Bounty Xtra.

Takaisinvedettävien tuotteiden erätunnukset sekä ohjeet kuluttajille löytyvät maahantuojan sivuilta.

Etyleenioksidi on aine, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniseksi, soluissa mutaatioita aiheuttavaksi eli mutageeniseksi ja lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Aineelle ei ole pystytty asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan, Ruokaviraston verkkosivuilla kerrotaan.

Etyleenioksidia käytetään joissakin maissa kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden sterilointiin. EU:ssa etyleenioksidin käyttö elintarvikkeiden steriloinnissa on kiellettyä.

Etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa. Haitalliset vaikutukset syntyvät luultavasti vasta pitkäaikaisen jatkuvan käytön jälkeen. Siksi jokaisen etyleenioksidia sisältävän tuotteen poistaminen myynnistä on välttämätöntä, Ruokavirasto ohjeistaa.

//Uutista korjattu SIA:n osalta 24.7.2021 klo 9.43: Etyleenioksidia löydettiin jäätelössä käytetystä stabilointiaineesta, mutta SIA:n omissa tutkimuksissa kyseisistä jäätelöistä ei löytynyt jäämiä etyneelioksidista. Tuotteet vedetään kuitenkin myynnistä varmuuden vuoksi.//

Oikaisu jäätelöiden takaisinvetoa koskevaan juttuun – SIA ei löytänyt tutkimuksissaan jäätelöistään etyleenioksidia

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »