perjantai 24.9.2021 | 16:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Maatalous oli ennen lähes kaikkien huoltaja

Ke 21.7.2021 klo 19:15

Suomessa maatalous nousi jo 1800-luvun lopulla tärkeimmäksi elinkeinoksi. Se tuotti 60 prosenttia kansantulosta, ja suuri osa väestöstä eli tavalla tai toisella maatalouteen sitoutuneena.

Tyypillinen suomalainen tila ennen torppariajan alkua oli suurtila. Esimerkkejä tästä olivat muun muassa Lappalan tila Muuruveden Murtolahdessa ja lapsuudenkotini Jussintalo Ylivieskan Raudaskylässä. Molemmat olivat maidontuottajia satapäisine nautakarjoineen. Näillä tiloilla ei ollut Etelä-Suomen tapaan työntekijöinä torppareita.

Työvoimaa kuitenkin tarvittiin, varsinkin lypsäjiä. Käsilypsy oli suuri päivittäinen urakka, eikä se saanut venyä aamuisin puolille päivin eikä illalla yömyöhäiseen. Esimerkiksi Jussintalossa oli työntekijöinä paljon piikoja, jotka lypsytyön ohella osallistuvat moniin muihin tilan töihin. Sirppi oli leikkopellolla sekä miesten että naisten työkalu, viikate sen sijaan kuului vain miehille. Äitini ja sisareni olivat pystyviä leikkureita, joille kaikki miehet eivät pärjänneet.

Jussintalossa oli myös renkejä, kaikkiin töihin osallistuvia ammattimiehiä. Olipa kysymys lehmäaitauksien teosta, kylvö- tai korjuutöistä tai teurastuksista, kaikkiin löytyi osaava tekijä. Nämä ihmiset olivat yksi osa maatalouteen sitoutunutta väkeä. Syksyllä piioilla ja rengeillä oli vapaaviikko, riiviikko, jolloin sai vaihtaa tilaa tai jatkaa entisellä tilalla.

Työtätekevän väen lisäksi tilalla oli huollettavaa väkeä. Vanhukset olivat suurin ryhmä, mutta joukossa oli myös liikuntavammaisia, muita sairaalloisia ja kehitysvammaisia. Tälle osalle pidettiin syksyisin huutokauppa, jolla seuraavan vuoden hoitopaikat löytyivät. Halvimmalla tarjoava isäntä sai aina hoidokin tilalleen. Lapsista neljätoistavuotiaat nuorukaiset olivat vielä ikänsä puolesta kauppatavaraa. Näistä työkykyisistä nuorista oltiin maksamassa korkeampi hinta. Heidän muistelmissaan kerrotaan jopa raa’asta työhön käytöstä samalla kun oman perheen saman ikäisiä säästeltiin.

Huutolaiset kuuntelivat pelokkaana sitä, mihin taloon joutuvat. Talojen hoitotaso tunnettiin. Huonoon taloon huudettu saattoi huokaista, että nyt koitti minun viimeinen talveni. Siinä talossa useimmat hoidokit olivat kuolleet hoidon aikana.

Huonoja satovuosia seurasivat nälkävuodet, jolloin maatilojen ylläpitämä hoitojärjestelmä hajosi. Useimmilta tiloiltakin loppui ruoka, ja suuret joukot täyttivät kerjuupusseineen maantiet.

Luonnonvarakeskus Luke antoi joitakin vuosia sitten varoituksen tulevista huonoista ajoista, jopa nälkävuosista. Jokaisen maan on syytä huolehtia omasta ruuantuotannostaan. Eletään kohti aikoja, jolloin ruoka loppuu kansainvälisestä kaupasta eikä sitä saa ostaa mistään. Fossiiliset polttoaineet kiihdyttävät käynnissä olevaa ilmastonmuutosta ja aiheuttavat jatkuvia kuivuuskausia.

Nyt aikaisempi maatilojen hoitojärjestelmä on menneisyyttä. Kunnat ja valtio joutuvat huolehtimaan väestöstään. Huolehdittavia onkin paljon, sillä koneellistaminen on vienyt työn suurelta osalta työntekijöistä.

Erkki Raudaskoski

Rovaniemi

Jokaisen maan on syytä huolehtia omasta ruuantuotannostaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »