Paikallisuutiset

Neljännen korona-aallon laineet lyövät jo Keski-Pohjanmaan liepeillä – Infektioylilääkäri antaa toimintaohjeita Kokkolassa järjestettävien festivaalien kynnyksellä

Festivaalikävijät voivat omalla käytöksellään vaikuttaa paljon tapahtuman terveysturvallisuuteen.

Kokkolassa järjestetään tällä viikolla kesän ja koko vuoden suurin yleisötapahtuma, kun Kokkolan Viinijuhlia juhlitaan perjantaina ja lauantaina. Yhtenä päivänä koolla samalla alueella uudessa tapahtumapuistossa voi olla 6 000 festivaaliin osallistuvaa katsojaa ja artistit ja työntekijät päälle.

Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen, minkälaisia koronaturvallisuusohjeita annat festivaaliyleisölle?

– Ensinnäkin se, että tapahtumiin ei tule lähteä, jos kokee itsensä sairaaksi. Jos on kuumetta tai yskää tai mitä tahansa hengitystieoireita, niin sairaana ei kannata liikkua. Korkeintaan negatiivisen testituloksen kautta ja oireiden helpotettua voi miettiä, onko siinä kunnossa, että voi osallistua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toinen asia on se, että vaikka varsinaisia yleisörajoituksia ei ole, niin suositus on, että on hyvä pitää etäisyyttä muihin ihmisiin, jos se vain suinkin on mahdollista. Ja jos etäisyyttä ei voi pitää, niin suositellaan edelleen maskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa.

Myös Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat järjestetään keskiviikosta alkaen, onko niihin liittyen jotain erilaisia huomioita?

– Samat ohjeet pääosin, mutta sisätiloissa suositellaan maskin käyttöä, jos suinkin mahdollista.

Rahkonen toteaa, että jokainen tapahtumiin osallistuva voi vaikuttaa paljon omalla toiminnallaan tapahtumissa oleviin riskeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumajärjestäjiin ovat pääasiassa yhteydessä tartuntatautilääkärit ja sairaanhoitajat. Turvallisuussuunnitelmia tulee tarkistettavaksi liki päivittäin.

Rahkonen sanoo, että suurin osa suunnitelmista mitä hän on nähnyt, on ollut hyvin perusteellisia.

– Yksilöimättä järjestäjiä eri tapahtumajärjestäjät ovat tehneet hyviä terveysturvallisuussuunnitelmia ja ottaneet vaadittuja näkökulmia huomioon. He ovat pyrkineet siihen, että omalla toiminnalla riskit olisi minimoitu ja tapahtumat olisivat mahdollisimman hyviä ja turvallisia osallistua.

Juniorijalkapalloturnaus Kokkola Cupiin osallistui viime viikolla noin 310 joukkuetta. Kokkolassa yöpyi 118 joukkuetta ja ruokailijoita oli vajaa 3 000. Paikalliset joukkueet kävivät vain pelaamassa, kertoo GBK:n turnausvastaavaStefan Thylin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Thylinin tietoon ei ole tullut cupiin liittyviä altistustilanteita tai tartuntatapauksia. Myöskään Rahkonen ei ole kuullut koronaongelmista, mutta hän muistuttaa, että pelit loppuivat vasta sunnuntaina, joten viikon kuluessa vasta nähdään onko tartuntoja tullut.

– Mielestäni järjestelyt menivät koronaturvallisuuden kannalta aika hyvin. Jokaisella osallistujalla on tietysti ollut oma vastuunsa, mutta järjestelyiden puolesta meni hyvin. Esimerkiksi ruokailut saatiin hoidettua hyvin ilman ruuhkia, Thylin sanoo.

Pietarsaaressa vietettiin Jaakon päiviä viime viikon ajan. Uusia koronatartuntoja tuli viikonlopun aikana ilmi kolme: yksi lauantaina ja kaksi jatkotartuntaa sunnuntaina. Tartunta on peräisin Etelä-Suomesta, kertoo Pietarsaaren seudun sosiaali- ja terveysviraston tartuntataudeista vastaava lääkäriJohanna Gripenberg.

Altistuspaikkoja viikonlopun tartuntoihin liittyen on Pietarsaaressa useita keskiviikon ja lauantain välisenä aikana.

– Testimäärien noususta ei vielä ole tietoa. Ihmiset tulevat varmaan tänään (maanantaina) testeihin viikonlopun jäljiltä.

Gripenberg toivoo, että viime viikon tapahtumiin osallistuneet ja altistuspaikoissa vierailleet tarkkailevat vointiaan lähipäivinä ja hakeutuvat testiin, jos oireita ilmenee. Parin viikon ajan on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Yleisesti Suomessa koronatartuntojen määrä on lähtenyt uuteen nousuun, mutta esimerkiksi sairaalahoidon tarve ei ole lisääntynyt samassa suhteessa kuin keväällä.

– Tartuntamäärät kertovat epidemian aktiivisuudesta, mutta eivät enää vakavuudesta samalla lailla kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten, kun rokotukset olivat alkumetreillä, Rahkonen toteaa.

Infektioylilääkäri muistuttaa, että jo yksi rokotusannos pienentää koronatautiin menehtymisen riskiä kuten myös sairaalahoidon tarvetta.

– Tällä hetkellä sairastuneet ovat pääasiassa nuorempaa ikäluokkaa, joten tautitapauksetkin ovat olleet lievempiä.

Onko Keski-Pohjanmaa jo neljännessä korona-aallossa?

– Useissa tämän alueen tartuntatapauksissa tartunta on saatu muualta eli ei voida sanoa, että neljäs epidemia-aalto on vielä täällä, mutta laineet lyövät jo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä