perjantai 24.9.2021 | 14:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Onni Puution kolumni: Esikuvien liikuttava voima

Ti 27.7.2021 klo 06:30

Jalkapallon arvokisat, Olympialaiset ja Kokkola cup ovat tapahtumia, joista lapsi voi löytää kipinän urheilun harrastamiseen. Turnauspelejä seuratessani huomasin katsomossa pikkupojan ihailevan isoveljensä jokaista peliliikettä kentällä. Mutta mitä kaikkea lapsi voi löytää urheilusta?

Kaikki saa alkunsa vuoden 2006 Mestarien liigan finaalista. Äiti antaa vaihtoehdot: Peli illalla tai lastenohjelmat aamulla. Molempia ei voi saada, että tulee nukuttua tarpeeksi. Nuori mies toteaa, että suosikkijoukkue Arsenalin peli on pakko nähdä, joten lastenohjelmat saivat jäädä.

Paljon sai irti saman kesän Jalkapallon MM-kisoista. Jokainen peli piti katsoa ja puoliajalla käydä toistamassa nähdyt harhautukset. Jossain vaiheessa ei enää malttanut edes katsoa. Pihamaalin verkkoa venytettiin kuukauden aikana niin paljon, ettei se enää kauaa kestänyt. Kisojen päätteeksi 7-vuotias muisti ulkoa jokaisen 64:n ottelun lopputuloksen. Urheilutilastojen tekemisestä ja seuraamisesta tuli tapa, joka kehitti samalla luku- ja kirjoitustaitoja.

Moukarit rakennettiin serkkupojan kanssa muovipussista, kivestä ja jesarista. Keihäästä muodostui kuitenkin molempien lempilaji. Keskinäiset metriväännöt olivat vähintäänkin yhtä tiukat kuin Pitkämäellä ja Thorkildsenilla. Vielä tänäkin päivänä hyvän muotoinen kivi lähtee rannalta järveen ristiaskelien saattelemana.

Kiekonheittoakin piti päästä kokeilemaan. Takapihan heittosektori ei ollut kovin leveä ja sen sivulaittomat todisti myös kotitalon ikkunalauta. 10 senttiä ylemmäksi ja olisi pitänyt löytää taas uusi laji fanitettavaksi. Osumaa otti myös asuntoauto lomareissulla kun unelmaheitto keihäässä sattui kohdalle. Muistoksi reikä auton kylkeen, mutta ai että kun lähti keppi nätisti pisteenä taivaalle.

Nukkuminen unohtui viimeistään seuraavana vuonna. Toisella puolella palloa järjestetyt Sapporon MM-hiihdot pakottivat kakkosluokkalaisen valvomaan yöt. Kisat olivat Suomen juhlaa ja monot laitettiin jalkaan useita kertoja päivässä. Isän rakentamasta hyppyristä vedettiin satoja hyppyjä viikossa. HalpaHallin pitkissä liukuportaissa oli hyvä harjoitella mäkihyppääjän laskuasentoa. Hannu Manninen ja Janne Ahonen olivat lapsuuden sankareita.

Maastojuoksukisojen starttiviivalla rintaan piirretty kuvitteellinen risti lienee hauskin muisto kaikista. 9-vuotias kopioi nähtävästi aivan kaiken. Toivottavasti parhaillaan meneillään olevista olympialaisista löytyy esikuvia monelle.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »