perjantai 24.9.2021 | 14:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Kanavapujottelua

To 29.7.2021 klo 06:30

Voi olla liian hyvään tottuneen, tv-tuotannon realiteeteista aivan kujalla olevan toimittajan turhanpäiväistä kitinää. Avaudutaan siitä huolimatta.

Olympialaisten televisiointioikeudet Suomessa hankkineen kaupallisen tv-yhtiön ilmaislähetykset ovat paikoin ärsyttävää katsottavaa. Täsmennetään heti, että sisällön laadussa ei ole moitittavaa. Kuranttia kuvaa ja ääntä on tarjolla.

Sisällön määrä sen sijaan ottaa pannuun. Otetaan esimerkiksi aamun uintisessiot, joita on tullut tihrustettua rituaalinomaisesti ennen työmaalle lähtöä.

Uimarit esitellään. He hyppäävät merkistä altaaseen ja kauhovat maaliin. Tähän menee karkeasti arvioituna neljästä viiteen minuuttia – riippuu uitavasta matkasta.

Sitten molskautetaan oikopäätä mainoksiin. Lahjomattoman käsiajanoton mukaan kaupalliset tiedotteet kestävät noin puolitoista minuuttia.

Jälleen siirretään vettä syrjään kahdeksan käsiparin voimin muutaman minuutin ajan. Mitä seuraavaksi? Aivan, nautiskellaan käytännössä samasta mainoskollaasista. Sama kaava toistuu käytännössä koko puolitoistatuntisen ajan. Puuduttavaa.

Kumpi edellä kuvatuista sisältökokonaisuuksista on tärkeämpi palvelua tarjoavalle? Ja toinen kysymys perään: onko sisältöjen keskinäinen suhde kohdallaan – varsinkin, kun otetaan huomioon lähetysaika (4.25)? Ei taatusti ole tavoittavuudeltaan optimaalinen ajankohta.

Ok, rahalla on taivaallinen voima, kuten ex-kollegani tapaa sanoa. Sopii selittävänä tekijänä tähänkin. Idealistisen journalistin pitäisi ymmärtää taustalla vaikuttavat toimintaperiaatteet.

On niin, että ilmavuutta on myös Ylen kisalähetyksissä. Luppoaika täytetään esimerkiksi puffisisällöillä. Ne ovat kahdesta huonosta vaihtoehdosta parempia. Eikä niitä tule aivan niin tiuhaan kuin Discoveryn puolella mainoksia. Juurisyihin en tässä mene.

Miksi kisa-aikataulut ovat sellaisia kuin ovat? Olisi toisen kolumnin väärti. Tv-yhtiöiden sana painanee juoksutuksesta sovittaessa, tyydyn toteamaan.

Eikä suotta. Niillä varmasti on hurskastelevaa lehtimiestä parempi käsitys penkkiurheilijoiden kulutustottumuksista.

Sanon silti, että kovasti tiivistäisin, jotta edettäisiin kliimaksista kliimaksiin. Olisi varmasti tässäkin tv-toteutuksessa ongelmansa. Missäpä ei olisi kompromissien maailmassa?

Näillä mennään. Mitä tästä seuraa? En jaksa odotella vaan pompin usein lähetyksestä toiseen.

Rasittava ja likimain häpeällinen tapa, myönnän. Ilman suoratoistopalveluita ei edes olisi toteuttamiskelpoinen. Vaan lähetyspujotteluun on asiakkaalla luovuttamaton oikeus siinä missä oikeus antaa palautetta.

Tulipa käytettyä molempia.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »