Paikallisuutiset

Kesän viljasato jäämässä keskivertoa heikommaksi: Sateet eivät kuitenkaan enää tässä vaiheessa auta

Kuivuus on kiusannut viljelijöitä muutamana edellisenä kesänä ja sama trendi näyttää jatkuvan. Kuivuus vaikuttaa viljaan jättämällä jyvän pieneksi ja tähkän lyhyeksi eikä se myöskään saa kuivasta maasta tarvitsemiaan ravinteita. Sadetta ei kuitenkaan enää viljan kannalta tarvita.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämänhetkisiä satonäkymiä arvioiden, pelloilta voidaan Suomessa korjata 3,1 miljardin kilon viljasato. Sato on kymmenyksen keskimääräistä heikompi. Kymmenen vuoden keskiarvoihin nähden alavireiset satonäkymät ovat myös rypsillä, rapsilla ja härkäpavulla. Sen sijaan herneestä odotetaan yhtä hyvää satoa kuin viime vuonna.

Kokkolalainen urakoitsija ja maanviljelijäTapani Orjala kommentoi viljasadon näkymiä alueellamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaihtelu on tietysti suurta, mutta kyllähän se kuivuus verottaa satoja aika lailla. Osa viljoista on kuivannut pystyyn ja valmistuvat käytännössä liian aikaisin. Jotkin viljelijät ovat myös kylväneet uudelleen. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että mitä myöhempään on kylvetty, sen parempi.

Ohraennuste Suomessa on noin 1 240 miljoonaa kiloa. Ohraa kuluu Suomessa vuodessa lähes 1 400 miljoonaa kiloa. Sitä viljellään Keskipohjanmaan alueella eniten. Kuivuus ei ole tehnyt sillekään hyvää.

– Ohran pitää olla laadultaan oikeasti hyvää, koska sitä käytetään rehukasvina karjalle. Vehnä taas on energisesti riittoisampaa, vaikkei se olisikaan niin hyvälaatuista. Kuivanakin vuonna vehnä pärjää kohtuullisesti. Kaurakasvustot näyttävät kuitenkin hyviltä tällä hetkellä.

Keski-Pohjanmaan alueella maaperässä on eroja riippuen siitä ollaanko rannikolla vai sisämaassa. Rannikolla maa on yleensä hiekkaisempaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Merenranta on siitä erikoinen, että kosteutta on vaikka maalaji on kuivempaa. Viljan kannalta tärkeintä on tietysti että maa on ravinteikasta. Salaojitukset ovat tärkeitä ja niillä pystyy esimerkiksi säätämään kosteutta.

Kuivuus on hyvä asia viljan kuivausvaiheessa, kun energiaa kuivaamiseen tarvitaan vähemmän.
Kuivuus on hyvä asia viljan kuivausvaiheessa, kun energiaa kuivaamiseen tarvitaan vähemmän. Kuva: Clas-Olav Slotte

Syksyn ja loppukesän kannalta sateesta ei olisi enää mitään apua. Lähtökohdat syksyyn ovat kuitenkin kohtuulliset.

– Sateita ei enää toivota puinnin ajalle. Kasvukausi on edennyt niin, että puintiaika tulee tänä vuonna aikaisin. Aikainen puintisyksy antaa mahdollisuuden pärjätä sateiden kanssa. Elokuussa pienet sadekuurot eivät haittaa kun on matalapainetta, niin on myös lämmintä ja sadekosteus poistuu. Syksyllä, kun on korkeapainetta niin kastettakin on pidempään ja silloin ei vilja kuivaa niin hyvin, joten aikainen syksy on aina parempi. Viljaa on taloudellisempaa ja helpompaa kuivata lämpimällä.

Orjalan mukaan kuivuus voi myös sopia joillekin kasveille. Hänen arvionsa mukaan esimerkiksi rypsipellot ovat näyttäneet hyvältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Maissin kasvatukselle tällainen keli sopii, kuten myös rypsille. Rypsille on hyvä pitkä poutajakso kukinnan aikana. Kova sade kukinnan aikana voi taas tehdä sille huonoa. Syväjuuriset kasvit pärjäävät kuivalla paremmin, kun ne saavat paremmin ravinteita.

Valtakunnallisesti viljantuotannossa eroja on varsinkin siinä mihin tuotanto menee. Keski-Pohjanmaalla viljantuotanto ei ole kovin suurta ja iso osa siitä menee eläinten käyttöön ruoaksi. Etelämmässä viljaa taas menee enemmän elintarviketuotantoon sekä jalostukseen.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan vuonna 2018 viljasato jäi Suomessa 2,7 miljardiin kiloon. Se oli silloin pienin viljasato 26 vuoteen ja johtui kuivasta kesästä. Kaikkiaan viljasadosta ennustetaan tänä vuonna keskimääräistä heikompaa. Poikkeuksellisen pieni se ei vielä ole, vaikka kasvukausi on monelta osin ollut poikkeuksellinen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä