sunnuntai 26.9.2021 | 15:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Voitontahto ja psyyke vaikuttavat urheiluun – Kovat paineet voivat tulla sisältä tai ulkoa

Tiina Ojutkangas
Ma 2.8.2021 klo 20:00

Meneillään olevissa olympialaisissa on nähty romahduksia ja loistavia onnistumisia. Huippu-urheiluun liittyy paineita, jotka eivät ole välttämättä vieraita muussakaan työssä. Urheilusuorituksiin kuuluu kuitenkin julkisuus ja lyhytaikainen suoritus tavalla, mikä ei näyttäydy normitöissä. Usein työtehtävät ovat joukko irrallisia suorituksia, jotka liittyvät toisiinsa ja muodostavat kokonaisuuden. Työssä onnistumista ei useinkaan mitata joka neljäs vuosi tapahtuvana kohokohtana tai muutaman kerran vuodessa toteutuvina pienempinä suorituksina.

Urheilussa harjoitellaan jopa lapsesta asti ja pyritään tiettyyn päämäärään. Kun naapurin poika halusi jo pikkujuniorina NHL:ään, oli taustalla ajatus onnistumisesta, rikastumisesta ja se, että pelaamisessa on kyse harjoittelusta tositarkoituksella, ei pihapelailu.

Yleisön ja Suomen kansan paineet voivat tuntua suurilta, jopa mahdottomilta täyttää. Paineet ja odotukset voivat olla myös omien korvien välissä. Tämä toteutuu myös maailmalla siitä huolimatta, että psyykkinen valmennus on laajasti käytössä. Yhtenä esimerkkinä voi mainita telinevoimistelutähti Simone Bilesin, joka tekee paluun olympia-areenalle tiistaina, jolloin yhdysvaltalainen voimistelija osallistuu Tokiossa puomin finaaliin. Biles vetäytyi viime viikolla yllättäen olympialaisten joukkuekisasta yhden telineen jälkeen, ja kertoi haluavansa keskittyä henkiseen hyvinvointiinsa. Sen jälkeen hän on jättänyt väliin myös kaikki muut kilpailut ennen puomia.

Voi vain yrittää kuvitella, miltä tuntuu, kun vuosien harjoittelu päättyy epäonnistumiseen miljoonien ihmisten edessä olympialaisissa. Silti ei voi olla ihmettelemättä myös suomalaisten urheilijoiden notkahduksia omasta tulostasostaan. Aika moni suomalainenkin urheilija on epäonnistunut tai ei ole ainakaan suoriutunut kuten oma taso edellyttäisi. "Tänään ei ollut oikein hyvä päivä", kuulostaa huonolta selitykseltä silloinkin, kun on totta.

Yksi suomalaisista valopilkuista on ollut näissä olympialaisissa juoksija Sara Kuivisto, joka on pitkäjänteisen harjoittelun ansiosta parhaassa terässään juuri nyt, kun onnistumista tarvitaan. Myös Topi Raitanen onnistui mainiosti.

Onnistumista pitää osata myös arvioida. Pelkät mitalit eivät ole mittapuuna. Jos urheilija tekee oman tai maansa ennätyksen olympialaisissa, ei mitään parempaa voi odottaa.

Suomalaisen valmentamisen ja asenteiden kehittämistä pitää tarkastella kriittisesti. Mistä suomalaisille urheilijoille saadaan itseluottamusta ja voitontahtoa, joita monet muut näyttävät uhkuvan.

Mistä suomalaisille urheilijoille saadaan itseluottamusta ja voitontahtoa, joita monet muut näyttävät uhkuvan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »