Paikallisuutiset

Pakkoetätyöstä siirrytään mielellään hybridityöhön: "Jatkuva etätyö on puuduttavaa", sanoo kokkolalainen Minna Haasala – Tutkija huolestui työssä tylsistymisestä

Korona-aika opetti tekemään etätöitä, mutta jatkuvasti niitä ei jaksa tehdä. Moni palaa mielellään läsnätyöhön.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla syyskuun loppuun saakka.

Seuraava vaihe on ns. hybridityö, jossa töitä tehdään sekä ajoittain etänä että fyysisesti työpaikalla.

Kansallisella tasolla siirtymistä hybridityöhön valmistellaan Työterveyslaitoksen, ministeriöiden, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin toimitaan muun muassa Keski-Pohjanmaan Osuuspankissa, jossa aiotaan yhdistää hyvät käytännöt etä- ja lähitöistä. Hybridimallin raameja mietitään sekä OP-ryhmässä että paikallisesti.

– Etätyöt ovat tuoneet liikkumavaraa eikä sillä ole ollut ainakaan heikentävää vaikutusta työntekoon. Meillä luotetaan työntekijöihin ja tunnetaan vahvaa luottamusta työntekijää kohtaan, HR-johtajaJaana Lillia sanoo.

Ennen korona-aikaa osuuspankissa ei tehty etätöitä siinä määrin kuin tällä hetkellä.

Nykyään työntekijät voivat olla etätöissä pääsäntöisesti kaksi päivää viikossa, mutta tarkemmin niistä sovitaan esimiehen ja tiimiläisten kesken, jotta varmistetaan että kaikki tiimiläiset eivät ole samaan aikaan etätöissä. Ja tokikaan kaikissa rooleissa etätyö ei ole mahdollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi rahoituspuolella osa työntekijöistä on ollut etänä, ja osalla on ajanvarauksia konttorilla, Lillia sanoo.

– Etätyöt ovat tuoneet liikkumavaraa eikä sillä ole ollut ainakaan heikentävää vaikutusta työntekoon. Meillä luotetaan työntekijöihin ja tunnetaan vahvaa luottamusta työntekijää kohtaan, HR-johtaja Jaana Lillia sanoo.
– Etätyöt ovat tuoneet liikkumavaraa eikä sillä ole ollut ainakaan heikentävää vaikutusta työntekoon. Meillä luotetaan työntekijöihin ja tunnetaan vahvaa luottamusta työntekijää kohtaan, HR-johtaja Jaana Lillia sanoo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Etätöissä oman työn johtaminen on erittäin tärkeässä roolissa

– Meillä on määritelty, etätöissä ei liukumat ole käytössä. Jokainen tarvitsee lepohetken, joten ei venytellä työpäivää, Lillia sanoo.

Esihenkilöiden kanssa on puhuttu työkuormituksen seuraamisesta. Lillian mukaan keskustelukulttuuri pankissa on avointa, ja asioista tohditaan puhua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on kuitenkin harvoja työntekijöitä, jotka ovat koko ajan etänä. Koen tärkeänä, että yhteydenpito tiimiläisten ja esihenkilöiden kanssa toimii. Näin tavoitteellisuus tekemisessä säilyy.

Etätöiden hankala puoli on yhteisen osaamisen kehittämisessä.

– Yhteisen osaamisen kehittämisessä tarvitaan työyhteisön tukea. Se sujuu mukavammin, kun ollaan konttorilla.

Puolentoista vuoden koronahiljaisuuden jälkeen kaikki kaipaavat yhteisiä kokoontumisia niin työ- kuin vapaa-ajalla.

– Kyllä työkaverit kaipaavat toisiaan. Etätyössä ei synny ihan samanlaisia spontaaneja keskusteluja kuten lähitöissä. Virtuaaliset kahvihetket eivät täysin korvaa sitä, että saa jopa tulla ihan viereen istumaan ja jutella kasvotusten, Lillia sanoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

AsiakkuusneuvojaMinna Haasala Keski-Pohjanmaan Osuuspankissa oli keväällä kolme viikkoa yhtäjaksoisesti etätöissä. Nyt hän tekee etätöitä silloin tällöin.

– En kokenut mielekkääksi, että työskentelen jatkuvasti etänä. Se on puuduttavaa, Haasala sanoo.

Etätöissä kotona tauot saattavat jäädä pitämättä .

– Herkästi menee siihen, että yhtäkkiä tajuaa, että pitäisi lopettaa työt. Siksi on hyvä, että työnantaja ohjeistaa, että pidetään työajoista kiinni.

Tietoliikenneyhteydet toimivat kotona hyvin, mutta yhteydenpito työkavereihin on erilaista.

– Työn sosiaalinen puoli on se, mitä itse kaipaan eniten. Toisaalta on hyvä tietää, että työkaveri on linjan päässä.

Etätöissä on mahdollisuus keskittyä ja perehtyä työasioihin. Haasalalla on kotona rauhallinen työtila, tosin isompi näyttö ja sähköpöytä olisivat toivottavia työvälineitä.

– Koen hyvänä, että on mahdollisuus työskennellä myös etänä. Työpäivä on lyhyempi, kun ei tarvitse ajaa reilun 20 kilometrin työmatkaa.

Kokkolan kaupungissa etätyöt yleistyivät koronapandemian myötä, ja pelisääntöjä on viilattu matkan varrella. Etätyöstä tehdään kirjallinen sopimus esihenkilön kanssa.

Normaalioloissa kaupungin palveluksessa olevat voivat tehdä korkeintaan 60 prosenttia työajasta etätyönä. Kaikkiin työtehtäviin kuten opetus- ja varhaiskasvatusalalle etätyöt eivät yhtä hyvin sovellu.

– Työtehtävät edellä mietitään. Meillä on monenlaisia työtehtäviä, joten yksi sapluuna ei sovi kaikille, sanoo vs. henkilöstöjohtajaRiikka Parkas-Tieva.

Jos etätyötä pystyy tekemään, tuo se Parkas-Tievan mielestä lisää joustavuutta työnteon järjestämiseen.

– Ihmiset ovat niin erilaisia. Toiset nauttivat kovasti, kun he saavat rauhassa keskittyä töihin etänä. Sitten on henkilöitä, jotka kokevat etätyön yksinäisenä.

Työyhteisön tiedonkulkuun ja vuorovaikutukseen etätyö voi tuoda haasteita.

– Myös yhdessä toisten kanssa ideoiminen voi olla kasvotusten helpompaa.

Viime talveen verrattuna kaupungin työntekijöitä on läsnä enemmän työpaikalla. Myös kaupungintalon ovet ovat taas avoinna yleisölle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä