torstai 21.10.2021 | 21:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Savelan kolumni: Viinan kieltolaki kumottiin 1932 – Vihreät haluavat, että kannabis seuraa perässä 90 vuotta myöhemmin

Ti 14.9.2021 klo 07:00 | päivitetty ti 09:40

Suomen vihreät tunnustavat väriä. Näin voi päätellä, kun miettii vihreiden puoluekokouksen kannanottoa, jossa esitetään kannabiksen käytön, myynnin ja valmistuksen laillistamista. Siis koko liiketoiminnan värisuora.

Suomessa on lääketieteen asiantuntijoita, jotka ymmärtävät pössyttelyn käytön dekriminalisointia kuten THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen (IS.13.9.). Käytön dekriminalisointi voisi olla myös poliiseille mieluista, sillä huumerikoksia on helpompi tutkia, jos pientä käyttöä ei rangaista eikä käyttäjällä ole syytä salata pilven polttoa.

Vihreät menevät näitä asiantuntijoita pidemmälle. Kannabiksen valmistus ja myynti kun ovat huumekaupan liiketoiminnan kovassa ytimessä ja aivan toista maata kuin vain käyttö. Siksi ei ole kumma, että vihreät saivat monet poliittiset toimijat takajaloilleen. Toisaalta ymmärrystäkin löytyi muun muassa kokoomuksen nuorista ja Suomen Lapista. Mikko Kärnä (kesk.) kertoi twitterissä kannattaneensa jo ajat ruohotuotteiden valmistuksen sallimista nimen omaan vientiin. Sekin olisi veikeä ajatus, että meillä olisi edes yksi tuote, joka kilpailisi viennissä latinalaisen Amerikan ja Kauko-Idän kanssa eikä Ruotsin ja Saksan kuten esimerkiksi konepajateollisuudessa.

Vihreät olivat ajatuksineen kahden vaiheilla. Eikä ihme, sillä he edustavat sisäministeripuolueena Suomen poliisivoimia. Ainakin Kanadassa kannabiksen käyttö on vapaamman politiikan myötä kasvanut. Ei ollutkaan kovin suuri uutinen, että sisäministeri Maria Ohisalo itse vastusti juuri tätä kannabis-aloitetta.

Kannabis ja huumeet herättävät ymmärrettävästi paljon tunteita. Monen lähipiirissä ongelma tunnetaan liiankin kipeästi. Siksi kaikki keinot huumeiden käytön vähentämiseksi ja siihen liittyvän rikollisuuden nujertamiseksi ovat pohdinnan väärtejä. Se että kannabiksen valmistus ja kauppa laillistettaisiin ja pantaisiin verolle ei ole loogisena ajatusketjuna uusi. Suomessahan viinan kieltolaki (1919-1932) kumottiin kansanäänestyksen jälkeen koko lailla samoin perustein ja viina määrättiin valtion monopoliksi. Tavoitteena oli kitkeä viinan ympärille syntynyt rikollisuus kuten salakuljetus ja laiton kauppa. Kysymys periaatteessa kuuluu, ovatko kannabis ja viina ihmiselle samanmittaisia eli yhtä vaarallisia ja koukuttavia päihteitä. Jos lääketieteellistä eroa ei ole, ei kai vihreiden tarjoama ehdotus juuri kieltolain kumoamista radikaalimpi ole.

Kaikki keinot huumeiden käytön vähentämiseksi ja siihen liittyvän rikollisuuden nujertamiseksi ovat pohdinnan väärtejä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »