maanantai 25.10.2021 | 18:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katso tästä Guardia Nuevan konsertti – Orkesteri aloitti konserttisarjan Astor Piazzollan tuotannolla lauantaina

Tiina Ruotsala
La 18.9.2021 klo 10:00 | päivitetty la 21:00

Astor Piazzollan musiikin on kapellimestari Raimo Vertainen tiivistänyt neljään sanaan; urbaania sykettä ja viiltävää haikeutta. Eri tyylejä musiikkiinsa yhdistänyt Piazzolla sävelsi seitsemisen sataa teosta, ja Vertaisen mukaan niiden säveltäjän tunnistaa jo alun muutamasta tahdista. Nyt yleisökin pääsee tunnistamaan ensitahteja, kun Guardia Nueva aloittaa tulevana lauantaina juhlavuotensa konserttisarjan itseoikeutetusti vain Piazzollaa soittaen.

– Ja orkesteri on konsertin solisti, painottaa Vertainen.

Konserttitallenteeseen pääsee tämän linkin kautta:

Jos et näe videota klikkaa tästä.

Guardia Nueva täyttää 20 vuotta ja Astor Piazzollan syntymästä tuli 11.3. kuluneeksi sata vuotta. Jo Kokkolan Talviharmonikassa juhlittiin rakasta lempisäveltäjää.

– Ilmiö nimeltä Guardia Nueva syntyi rakkaudesta Astor Piazzollan musiikkia kohtaan. Oli vuosi 2001. Keski-Pohjanmaan alueelta löytyivät kaikki oikeat elementit orkesterin syntymistä varten: omat taitavat harmonikkaoppilaat, maakunnan vahva jousisoitinperinne sekä osaava komppiosasto, kertaa Vertainen.

Hän jatkaa, että alueen musiikkioppilaitokset olivat vahvasti mukana alusta saakka: Keski-Pohjanmaan konservatorio, Centria-ammattikorkeakoulu, Kaustisen musiikkilukio. Niinpä konserttikin soi juuri Keski-Pohjanmaan konservatorion isossa salissa tulevana lauantaina.

– Alkuvuosien jälkeen kaikki kaikessa on ollut konservatorio ja ylipäänsä alueemme järjestelmällinen musiikkikoulutus, kapellimestari kiittelee.

Astor Piazzolla yhdistää argentiinalaisen perinteisen tangon jazziin ja klassiseen musiikkiin. Vertainen sanoo, että musiikkia on vaikea sijoittaa mihinkään genreen. Voidaan puhua ennemminkin Piazzolla-tyylistä.

Guardia Nueva ja sen taiteellinen johtaja ovat tulleet tutuksi rohkeista ratkaisuistaan. Jo vuonna 2004 orkesteri kävi Buenos Airesissa konsertoimassa. Tuolloin Vertaisella oli kunnia tavata jo edesmenneen Piazzollan läheinen työtoveri runoilija Horacio Ferrer sekä Roberto Pansera, joka oli soittanut Piazzollan orkesterissa ja tullut tunnetuksi tenori Placido Domingon levyjen sovittajana. Orkesteri sai tärkeää palautetta Piazzolla-tulkinnoistaan.

Enkeli- sarja soi Buenos Airesissa, ja teos soi myös tulevassa konsertissa.

– Vuonna 1962 argentiinalainen kirjailija Alberto Rodriguez Muñoz kirjoitti näytelmän nimeltä Tango del Ángel, johon Piazzolla sävelsi musiikin. Näytelmä on tarina enkelistä, joka yrittää parantaa Buenos Airesin vuokra-asunnoissa olevien ihmisten murtuneita sieluja. Piazzolla oli säveltänyt jo vuosia aiemmin kappaleen Tango del Ángel, joka otettiin mukaan esitykseen, lisäksi hän kirjoitti näytelmää varten vielä lisää musiikkia ja jatkoi sarjaa aina vuoteen 1965, Vertainen taustoittaa.

Säveltäjän ura kesti noin 50 vuotta sisältäen teoksia lähes kaikille mahdollisille eri kokoonpanoille. Suomessa Piazzolla ehti käydä Ikaalisissa Sata-Häme-Soi festivaalilla Mantova- jousikvartetin kanssa 1990. Piazzolla-illassa kuullaan Enkeli-sarjan lisäksi Neljä vuodenaikaa, Libertango ja pitempi versio tangosta Ádios Nonino.

Guardia Nueva ja sen taiteellinen johtaja ovat tulleet tutuksi rohkeista ratkaisuistaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »