lauantai 23.10.2021 | 01:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Kokkolalle paras mainoskampanja koskaan olisi ohikulkumaisemien laittaminen kuntoon – Epämääräinen linja-autoaseman seutu syö hyvin rakennettua brändityötä

Ma 20.9.2021 klo 06:30

Vuonna 2014 kiersin kesäkuvaaja Pekka Selosen kanssa katsomassa, miltä Keski-Pohjanmaan seudun merkittävimmillä juna-asemilla näyttää. Olin pitkään ihmetellyt, miksi kukaan ei tunnu välittävän siitä, että ohikulkumaisemat jättävät kunnista ja kaupungeista takapihamaisen vaikutelman.

Näkymät Kokkolan, Kannuksen, Ylivieskan ja nykyisen Pietarsaari-Pedersören juna-asemilla olivat melko identtisiä. Voittajia tai häviäjiä ei ollut. Tai ainakaan voittajia ei ollut: Puskaa puskan perään. Kylmää betonia, asfalttikenttää, epämääräisiä rakennusviritelmiä ja tyhjiä liikekiinteistöjä.

Vähän sama aihe nousi esille toissa viikonloppuna, kun Kokkolan Kinojuhlilla vieraillut kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom kertoi pitäneensä Kokkolaa mitäänsanomattomana paikkana.

Hänen ennakkoluulonsa olivat perustuneet junasta avautuville näkymille.

Ihmisten ilmoille lähtiessään suurin osa meistä vilkaisee peiliin. Sitä, mikä peilistä katsoo, ei voi vaihtaa, mutta sitä voi ehostaa hieman. Kyse on hyvän vaikutelman antamisesta ja muiden kunnioittamisesta.

Miksei samaa tehdä isommassa mittakaavassa? Rautatiet kulkevat siellä, missä ne kulkevat, mutta maisemiin voi vaikuttaa. Niitä voi ehostaa.

Kokkolan suurin ongelma on linja-autoaseman seutu, jonka kehittämisestä on puhuttu vuosikymmeniä.

Siihen asti, kunnes Rautatienkadun, Kustaa Aadolfin kadun, Tehtaankadun ja Itäisen Kirkkokadun välinen kortteli pysyy epämääräisen autioituneessa tilassa, Kokkola jättää muistijäljen, jota ei korjata edes niillä 100 000 eurolla, jotka kaupunki viime vuonna käytti brändityöhönsä.

Pidän Kokkolan uudesta hokemasta "meillä on laajempi horisontti". Vieläkin onnistuneempi on visuaalinen ilme, jossa kaksikielinen tekstitunnus mukailee kuninkaan kruunua, kruunun muodostavine helmineen.

Nyt paketti pitäisi viimeistellä laittamalla ydinkeskustan ohikulkumaisemat kuntoon.

Energiaa säästääkseni vastaan kolmeen todennäköisimpään vasta-argumenttiin jo tässä vaiheessa.

1. Asemanseudut nyt sattuvat näyttämään tuollaisilta.

Paitsi Oulussa, Tampereella ja Helsingissä. Oulussa asemanseudun kehittäminen on yksi lähivuosien kärkihankkeista keskustassa. Tarkoituksena on tehdä vaikutus Ouluun saapuviin.

2. Kukkakenttääkö se Nikula haluaisi raiteiden tilalle?

En. Raiteet kuuluvat keskustaan. Pidän ratapihojen tunnelmasta, lähdön ja palaamisen hetkistä. Raiteet ovat lohdullinen linkki maailmaan. Kyse on siitä, miten kehitämme kaupunkia raiteiden reunoilla.

3. Ketään ei kiinnosta se, miltä maisemat junan ikkunasta näyttävät.

Se on suuri harmi. Toivon, että näkökulma muuttuu. Kokkolalle se olisi paras mainoskampanja koskaan.

Lue lisää:

Missä meri ja tekemisen meininki? Junan ikkunasta katsottuna Kokkolasta jää vaisu ja epämääräinen vaikutelma – "Paikan houkuttelevuus on kiinni viidestä ensimmäisestä sekunnista", sanoo kaupunkikehittämisen asiantuntija Pokko Lemminkäinen

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »