lauantai 23.10.2021 | 00:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Mielikuvaan voi vaikuttaa Kokkolassakin

Tiina Ojutkangas
La 18.9.2021 klo 20:00 | päivitetty la 20:27

Mikä sinusta on Suomen kaunein kaupunki? Mistä mielikuva johtuu? Elävät Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen puhuu muisti- ja kokemusjäljestä, jonka kunta tai kaupunki jättää ohikulkijan mieleen (KP 16.9.). Hänen mukaansa paikan houkuttelevuus on kiinni viidestä ensimmäisestä sekunnista.

Keskipohjanmaa alkoi tehdä juttua aiheesta, kun mielikuvakysymys nousi esille kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomin Kokkolan vierailulla viime viikonloppuna. Kirjailija sanoi pitäneensä Kokkolaa tylsänä pikkukaupunkina merestä irrallaan (17.9.). Hän harmitteli sitä, että meri ei näy ohikulkevalle toisin kuin esimerkiksi Vaasassa.

Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinenkaan ei anna kovin hyviä arvosanoja Keskipohjanmaan haastattelussa. Laitisen mielestä rautatieasemaa ei voi kehua tämänhetkisessä asussaan. Hän on vakuuttunut, että tilanne paranee, kun asematunneli välilaitureineen ja katoksineen rakennetaan aseman nurkalta Kosilan puolelle.

Liksomin lausunnoista voi loukkaantua. Parempi idea on miettiä, miten ottaa opiksi. Cannes-palkittu elokuva Hytti Nro 6 pohjautuu Liksomin kirjaan, ja siksi hän vietti Kokkolan Kinojuhlilla useita päiviä. Alkuvaikutelman jälkeisiä kokemuksia suomalaiskirjailija puolestaan hehkutti eikä syyttä.

Tultiin Kokkolaan pohjoisesta tai etelästä, osan alueista omistaa kaupunki ja osan joku yksityinen. Asemanseudun vaikutelmaan Kokkolan kaupungilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa. Kysymys ei ole pelkästään aseman seudusta vaan esimerkiksi linja-autoasemasta ja koko Rautatientorin seudusta.

Jos sen alueen kehittämissuunnitelmat etenevät, näyttää kolkko näkymä tulevaisuudessa toisenlaiselta asuintaloineen ja kauppoineen. Moni meistä muistaa, kuinka iso muutos oli kaupunginkirjaston valmistuminen keskustaan tulipalossa tuhoutuneen lyseon paikalle.

Kokkolan matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä luki Rosa Liksomin kommentin lehdestä. Hän kehuu Liksomin pointtia ja tietää, että moni matkailija on samaa mieltä. Heille meri ei näy mitenkään, vaikka rannikkoa pitkin liikutaan.

Pietilä sanoo, että yleensä matkailijoille käy, kuten Liksomillekin kävi Kinojuhlien viikonloppuna. Kasvoton kaupunki muuttuu ”upeaksi kaupungiksi” pienen tutustumisen jälkeen.

Pitäisikö juna-asemalle asentaa mainoskyltti, jossa ohikulkijoita muistutetaan keskustan takaa löytyvästä merestä, idyllisestä Vanhastakaupungista ja Ykspihlajan vaihtoehtoisista helmistä? Miten saisimme ensivaikutelman muuttumaan? Täkäläisille mielikuva ei ole sama kuin vieraille. Täällä on koti, rakkaat ja vaikka sitten se meri. Me tiedämme, miten huippuhienolla seudulla elämme.

Kerro, miten avaamme Kokkolan ja vaikka koko maakunnan upeutta junamatkustajille ja matkailijoille? Kerro ajatuksesi tämän pääkirjoituksen alla olevassa kommentikentässä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

Kasvoton kaupunki muuttuu ”upeaksi kaupungiksi” pienen tutustumisen jälkeen.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »