torstai 21.10.2021 | 21:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eurooppalaisten unelmien vuosi 1991: Kun tulevaisuutta puolalaisessa suviyössä kuohuviinin kera luotiin

To 23.9.2021 klo 08:40

Suomessa on tänä vuonna Ylen dokumentti- ja keskustelusarjankin siivin muisteltu hullua vuotta 1991. Nostalgista ja hurjaa katsottavaa, mutta nyt käännetään muistojen peräpeili Euroopan suuntaan.

Minulle nimittäin sattui vuonna 1991 yksi elämäni suurimmista onnenpotkuista. Seitsemäntoista vuoden kypsässä iässä pääsin Unescolle kesätöihin Puolaan. Tehtävänäni oli toimia apuopettajana ikäisteni nuorten intensiivikurssituksessa, oppiaineena englannin kieli.

Koulupuolesta en paljoa muista, muusta ja paljon huumaavammasta kylläkin.

Nuoruuden hehkusta ja lemmestä. Innosta, jossa jo tuolloin eikä vain jälkeenpäin aisti maailmanhistorian siipien havinan. Eurooppa syntyi taas uudeksi, kun samettivallankumoukset seurasivat toisiaan ja Neuvostoliiton resuiset miehitysjoukot tekivät jo lähtöään itään.

Kesällä 1991 tosiaan kohtasin puna-armeijan, kun sen koppalakkeja, kokardeja, vöitä, asetakkeja sun muuta tavaraa kaupiteltiin puolalaisilla toreilla ja kaduilla. Niillä kaupoilla oli 10 000 silloista zlotya eli yksi yhdysvaltain dollari iso raha. Suurvallan sotavoimilla oli palkat maksamatta.

Piraattikaseteilta soi Scorpionsin tuore hitti Wind of Change, joka on sanoitettu tuon ajan viattomaan tulevaisuudenuskoon. Korni biisi jo aikanaan, mutta kyyneleet silmissä ja kuohuviinipullo kiertäen sitä hyräiltiin Tatra-vuoriston reunakukkuloiden suvi-illassa.

Kuohari kuului sisäoppilaitosmaisten kielikurssien kiellettyjen aineiden listalle, joten nautimme sitä katseilta suojassa läheisellä juutalaisella hautausmaalla. Kalmisto oli hylätty ja umpeenkasvanut, koska juutalaiset oli murhattu 1940-luvulla. Puolassa näkyi tuoreehkoa eurooppalaista historiaa tavalla, joka avautui teinillekin.

Avautui myös ajatus, että Eurooppa olisi matkalla 1900-luvun kauhuista ja miehityksistä valoon. Koittaisivat järjen, ystävyyden ja rakkauden ajat; kansat vapaaehtoisesti ja vapaissa maissa veljiä ja siskoja keskenään.

Toteutui korkeintaan osittain. Eurooppa on eripurainen, EU jäsenmaidensa kansalaisille etäinen ja muualla Euroopassa on diktatuureja ja sotaakin.

Tiedän silti, että paljon huonomminkin voisi olla. Sen verran viisastuin kesällä 1991.

Lue myös: Hullu vuosi 1991 on mielenkiintoinen dokumentti, jonka pääosaa esittää lama-ajan pääministeri Esko Aho – menivätkö asiat kuitenkaan aivan niin kuin asianosaiset kertovat ja muistavat?

Neuvostoliiton resuiset miehitysjoukot tekivät jo lähtöään itään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »