perjantai 22.10.2021 | 10:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pohjoismaisen taidekoulun perilliset -blogissa kokkolalainen kuvataitelija Anni Laukka kertoo matkastaan taidekoulun avoimen grafiikan pajan kautta ammattitaiteilijaksi – Tuntuu kuin mukava myötätuuli olisi ohjaillut minua läpi opintojen ja aloittelevan uran

Anni Laukka
La 25.9.2021 klo 07:30

Kuusi vuotta sitten sain Eeva Huotarin viikonloppukurssin myötä kipinän taidegrafiikkaan. Heti seuraavana päivänä aloin selvittämään mahdollisuuksia opiskella lisää ja marssin Pohjoismaisen taidekoulun avoimeen grafiikanpajaan. Onnekseni sain kuulla, että mahdun mukaan ryhmään. Siitä lähtien syvennyin maanantai-iltaisin taidegrafiikan metodeihin ja saloihin Marianne Kaustisen ammattitaitoisella opastuksella. Ryhmä koostui pitkälle edenneistä taidegrafiikan harrastajista, jotka ottivat minut, vasta-aloittelijan, avoimesti vastaan. Mariannella on taito nähdä kauneus ja potentiaali jokaisessa prosessissa ja opastaa laaja-alaisesti eri tekniikoihin. Ja eri tekniikoitahan taidegrafiikassa riittää. Opettavaista oli myös seurata kunkin ryhmän jäsenen työskentelyä, jokainen omaleimaisella tyylillään ja tekniikallaan.

Jossain vaiheessa siinä kuparilaattoja ihanassa porukassa raapustaessani totesin, että kerran täällä vain eletään, ja minä todella haluan elää taiteilijana. Ymmärsin, että ei ole mikään pakko odottaa kiireettömämpiä aikoja tai eläkevuosia toteuttaakseeniänikuista haavetta taiteilijan ammatista. Alan vaihdossa minua ei niinkään mikään työntänyt pois lastentarhaopettajan virasta, vaan palava halu tehdä taidetta veti vain niin lujasti puoleensa. Tuo halu vain jatkoi kasvamistaan taidegrafiikkaa tehdessäni.

Novian grafiikanpajalla.
Daria Gatska

Lopullisen päätöksen taiteilijan uran tavoittelusta tein keväällä 2016, ja laitoin saman tien paperit vetämään ammattikorkeakoulu Novian kuvataiteilijan opintolinjalle. Kun vanhempana, kolmen lapsen äitinä aloittaa uudet nelivuotiset ammattiopinnot, voin luvata,että se on todella hyvin harkittu päätös. Motivaatio oli niin vankkumaton, että suorastaan imin tietoa opettajilta ja halusin oppia kaiken tai ainakin niin paljon kuin mahdollista. Eräs opettaja nimittikin minut ”anteeksi että häiritsen” -naiseksi, sillä kävin niin usein opettajan huoneen ovella kyselemässä neuvoja ja tietoja tarjolla olevista kursseista ja kaikesta mahdollisesta. Tein taidetta ja opettelin sydämeni kyllyydestä, koko lasten päivähoitoajan edestä.

Ensimmäisen opintovuoden ajan jatkoin vielä pohjoismaisen taidekoulun avoimessa grafiikan pajassa myös opintojeni ohella. Toisena vuonna syvennyin taidegrafiikkaan Novian omalla grafiikanpajalla Leif Strengellin opissa, ja jo samana vuonna ostin oman grafiikanprässin. Kolmantena vuonna voitin Pietarsaaren kaupungin taidegrafiikan kilpailun, ja sain kunnian tehdä suuren taidegrafiikan vedossarjan, jolla kaupunki sinä vuonna kiitti ansioituneita työntekijöitään.

Tuulahdus muistoista, grafiikka, 2018.
Anni Laukka

Ennen opintoja pohdin ideoiden riittävyyttä kokopäiväiseen työskentelyyn. Vaikka tuntui, että olin kerännyt suorastaan patouman ideoista ja siitä kaikesta mitä taiteessa halusin toteuttaa, pelkäsin silti loppuvatko ideat, kun niitä saa toteuttaa kahdeksan tuntia joka päivä. Huoleni oli täysin aiheeton, sillä nälkä kasvoi syödessä ja ideat tuntuivat vain lisääntyvän niitä toteuttaessani. Edelleen koen, että ideoita on enemmän kuin mihin aikani riittää. Opit eivät jääneet vain taidegrafiikkaan ja maalaukseen, joista opiskelemaan lähtiessä unelmoin, vaan teen nykyään myös varjoinstallaatioita, taidevalokuvausta, videoita ja esimerkiksi Villan koulun uudisrakennuksen seinälle rakentuu parhaillaan suunnittelemani teos, jossa on koulun lasten ja opettajien kädenjäljet.

Hearts & Thumbs.
Anni Laukka

Alun perin olin ajatellut palaavani pohjoismaisen taidekoulun avoimeen grafiikan pajaan valmistuttuani, sillä opittavaa taidegrafiikan saralla riittää kyllä loppuelämäksi. Mutta opintojeni jälkeen ei enää ollut sitä mahdollisuutta. Onneksi työväenopiston päiväkurssilla oli tilaa, ja siellä oli ilokseni pääasiassa sama porukka, sama henki ja Marianne ohjaamassa ja opettamassa. Pidin tärkeänä ylläpitää käytäntöjä ja jatkaa kehittymistä taidegrafiikan alalla, sillä toimin valmistuttuani myös osa-aikaisena taidegrafiikan opettajana lasten ja nuorten kuvataidekoululla.

I Want More.
Anni Laukka

Opinnoistani, opettajista ja saamistani opeista olen syvästi kiitollinen ja tyytyväinen. Tuntuu kuin mukava myötätuuli olisi ohjaillut minua läpi opintojen ja aloittelevan uran. Tänä päivänä toimin kokopäiväisenä taiteilijana ja olen onnekseni saanut toteuttaa monenlaisia projekteja. Koronatilanteesta huolimatta olen ryhmänäyttelyjen ohella pystyttänyt neljä omaa näyttelyä tänä vuonna, joista kohokohtana Finlayson Art Arean kesänäyttelyt Tampereella. Tulevista näyttelyistä mainittakoon yhteisnäyttely ja Artist Talk Leif Strengellin kanssa Kokkolassa Taidetalo Renlundissa joulukuussa, sekä varjoinstallaationäyttely Kuopion Taidemuseossa 5.2. - 24.4.

Let it be kopio.
Anni Laukka

Näyttelyt ovat minulle arvokkaita, sillä koen, että vasta katsojan kokemus ja tulkinta teoksesta täydentää teoksen. Mitä useampiaerilaisia tulkintoja, sitä täydellisempi teoksesta tulee. Silloin katsojan oma tarina yhtyy teokseen, eikä teos kerro vain tekijän näkökulmaa aiheeseen. Jokainen katsomme maailmaa ja taidetta oman kokemusmaailmamme kautta, ja parhaillaan jokin teos viimeistelee kokemuksen tai nostaa pintaan ajatuksen, joka on huomaamatta ollut muodostumassa pinnan alla jo pitkään.

Kirjoittaja toimii kokopäiväisenä taiteilijana.

Tuntuu kuin mukava myötätuuli olisi ohjaillut minua läpi opintojen ja aloittelevan uran.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »