torstai 28.10.2021 | 23:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Saksa katsoi keskelle – hallitusneuvottelut kestänevät pitkään

Jukka Anias
Ma 27.9.2021 klo 20:00 | päivitetty ma 20:24

Yksi asia lienee täysin varma. Seuraavat kuukaudet uutiset Saksasta keskittyvät hallitusneuvotteluihin. Sosiaalidemokraattisen SPD:n voitto oli kiistaton, mutta niukka se kuitenkin oli.

Demarien voiton makeutta lisää, että pääkilpailija kristillisdemokraattien CDU/CSU:n vaalitulos oli kaikkien aikojen kehnoin. Siltäkin pohjalta voi toki ponnistaa hallitukseen, mutta tie sinne veisi vain huomattavien kompromissien kautta. CDU-pomo Armin Laschetin henkilökohtaisen karisman puute ei tilannetta yhtään helpota.

Kokonaisuutena saksalaisäänestäjät katsoivat nyt keskelle. Niin äärivasemmiston Linke kuin oikeistopopulistinen AfD menettivät kannatustaan.

Yhdistyneessä Saksassa on väistyvän liittokansleri Angela Merkelin aikana totuttu ns. suuriin koalitioihin. Kolmessa Merkelin 16 liittokanslerivuoden hallituksessa ovat olleet mukana molemmat pääpuolueet. Neljä vuotta sitten hallitus tosin syntyi vasta puoli vuotta kestäneen äärimmäisen hankalan keisarileikkauksen kautta.

Puhtaasti vaalituloksen perusteellaSaksan seuraava hallitus voisi olla mallia ”liikennevalot” eli punaisen SPD:n, vihreiden ja keltaisen vapaiden demokraattien (FDP) muodostama. Välttämättä talousliberaalille FDP:lle demarit eivät tosin ole luontaisin kumppani.

Vihreille ja ennen muuta puheenjohtaja Annalena Baerbockille vaalitus oli katkeransuloinen. Vielä keväällä vihreät olivat jonkin aikaa jopa mielipidetiedustelujen kärjessä. Vaaliuurnilla gallpkannatus kuitenkin suli lukemiin, joka sekin oli selvästi edellisvaaleja parempi.

SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholz saa suurimman puolueen johtajana aloittaa hallitusneuvottelut. Tuoreeltaan Scholz ilmoitti kristillisdemokraattien paikan olevan oppositiossa. Scholzin näkemys on demokratian pelisääntöjen mukainen, mutta toisaalta 1,6 prosenttiyksikön ero kahden perinteisen jättiläisen välillä tarjoaa niin vihreille kuin FDP:llekin pelin politiikan paikan. Kuninkaantekijöiden tuella on aina hintansa. Ne myös osaavat oman tukensa hinnoitella.

Mitä Saksan vaalitulos sitten tarkoittaa muun Euroopan ja siinä joukossa myös Suomen kannalta? Ei kovin paljon. Jos varaliittokansleri ja valtiovarainministeri (Scholz) nousee liittokansleriksi, Saksan politiikka tuskin suuresti muuttuu liittokanslerin puoluekannan vaihtumisesta huolimatta. Se oli myös Scholzin itsensä viesti.

Vaikeiden hallitusneuvottelujen lisäksi toinen varma asia on yhden historiallisen aikakauden päättyminen. Angela Merkel teki käytännönläheisestä ja vähäeleisestä politiikasta oman taiteenlajinsa. Sen myötä myös lunasti paikkansa Saksan historiassa. Eikä pelkästään ensimmäisenä liittokanslerin tehtävää hoitaneena naisena.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

// 27.9. kello 20.24 korjattu FDP:n lyhenne sekä SPD:n ja CDU/CSU:n välinen kannatusero.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »