torstai 28.10.2021 | 23:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Keskipohjanmaa julkaisee Manu Kujalan Paikallinen Soundi -podcasteja –  Bändit ja musiikintekijät esille

Tiina Ruotsala
Ma 4.10.2021 klo 19:00 | päivitetty ma 19:06

Kokkolassa asuva Manu Kujala on lähtenyt hakemaan uutta tuulta omaan musiikkiharrastukseensa haastattelemalla paikallisia bändejä podcastiin. Ensimmäisessä podcastissa Manu Kujala kertoo itsestään ja omasta muusikon tiestään.

Viikon kuluttua on sitten vuorossa ensimmäinen bändi. Etelä-Pohjanmaalta Kokkolaan muuttanut Kujala tuntee alueen muusikkoja jonkin verran, mutta yhteistyö paikallisen Elävän musiikin yhdistyksen Kokemuksen kanssa on lisännyt tietämystä.

Nyt valmiina on kuusi bändipodcastia, seitsemäs valmistumassa ja vuoroaan jonottaa saman verran.

Uusi jakso pyritään julkaisemaan aina maanantaisin verkossa, ja jaksot ilmestyvät Keskipohjanmaan lisäksi Kokemus ry:n Youtube-kanavalle ja pian myös musiikkipalvelu Spotifyyn. Podcastiin pääsee myös Keskipohjanmaan tiistain näköislehden kautta, kun printissä on lyhyt esittely podcastin haastateltavista.

Podcast toimii Kokemuksen alla, ja Kujala kokee toimintansa palvelevan niin paikallisia muusikoita kuin yhdistystä. Keskipohjanmaan mukaantulo on iloinen yllätys.

– Podcast saa vielä enemmän näkyvyyttä.

Paikallinen Soundi -podcast kertoo kokkolalaisista, joita yhdistää musiikki kuten räp, bändimusa tai konemusa. Kujalan sanoo, että kyse voi olla yksittäisestä artistista tai punk-yhtyeestä ja kaikesta siltä väliltä. Eikä ikärajaa ole, vain musiikilla on merkitystä.

– On sellaisia, jotka tekivät musaa jo 90-luvulla ja sellaisia, jotka syntyivät silloin, hän naurahtaa.

Kujala pohtii, että musiikin tekemiseen pitää olla palo, rahan takia sitä ei tehdä kuten ei Kujala podcastiakaan.

– Haastatteluissa käydään läpi, mikä ajatus musan takana on. Viimeinen kysymykseni on aina, mistä löydät motivaation tehdä tätä hommaa. Aika merkittävä oli vastaus, jossa haastateltava kannusti ajattelemana päinvastoin. Mihin musa antaa motivaatiota. Onhan se selvää, että musiikki tekee hyvää mielelle ja antaa paljon, auttaa arjen jutuissa.

Paikallinen Soundi -podcastia on varmasti kaivattu. Manu Kujala paneutuu bändeihin perusteellisesti. Siinä käydään läpi kuinka artisti tai bändi on aloittanut uransa ja miten oma musiikki lähtee rakentumaan. Jaksot kestävät noin puolesta tunnista tuntiin.

Kujalalle podcastien teko on ollut luontaista, sillä insinöörille tekniikka on helppoa ja äänityöt omasta musiikkiharrastuksesta tuttua. Haastattelut tehdään yleensä tutussa ympäristössä eli bändien harjoituskämpillä.

Kujala kertoo, että käytössä on kolme mikrofonia, joista haastattelijalle yksi ja kaksi huonemikkiä haastateltavia varten. Kotona Kujala vielä yhdistelee äänet sekä tekee muut tarvittavat äänityöt. Näin laatu ja äänen taso pysyy kohdillaan.

Paikallinen Soundi -podcastiin voi hakea ottamalla yhteyttä joko Kujalaan tai Kokemus ry:hyn.

Paikallinen Soundi -podcastia on varmasti kaivattu.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »