perjantai 29.10.2021 | 00:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Varovaisuutta ratin taakse – Kasvava kauriskanta voi aiheuttaa vaaran metsäsaarekkeissa

Antti Savela
Ke 6.10.2021 klo 19:30

Syyspimeiden aikaan on taas syytä kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen. Huolehtia tuulilasin nesteestä ja asianmukaisista ajovaloista. Myös nopeuksiin on syytä kiinnittää kesää enemmän huomiota. Autoilijan ei ole myöskään pakko ajaa suurinta sallittua nopeutta.

Hämärän tullessa hirvet, kauriit ja peurat lähtevät taas liikkeelle. Autoilijan kannattaa seurata liikennettä mutta myös metsiä, peltojen pientareita ja metsäsaarekkeita. Keski-Pohjanmaatakin hallinnoivan Pohjanmaan riistakeskuksen riistapäällikön Mikael Luoman mukaan varsinkin metsäkaurisonnettomuudet ovat lisääntyneet. Kun viime vuonna vastaavaan ajankohtaan törmättiin Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kauriiseen 100 kertaa, on onnettomuuksien määrä kasvanut tänä vuonna 180:een. Onnettomuusmäärän kasvua selittää ennen kaikkea riistakannan voimistuminen. Viime vuonna Pohjanmaan riistakeskuksen alueella ammuttiin peräti 2400 metsäkaurista. Populaatio on kasvanut merkittävästi. Vielä 2016 saalismäärät olivat 600 luokkaa.

Riistaväen mielestä metsäkauris ja valkohäntäkauris lisääntyvät Pohjanmaan riista-alueella vuosi vuodelta ja syynä pidetään lauhoja ja vähälumisia talvia. Varsinkin metsäkauris näyttää viihtyvät Keski-Pohjanmaan ja Kalajokilaakson laajoilla peltoaukeilla, joissa sillä on käytössään paljon ravintoa, ja suojaisia metsäsaarekkeita. Myös tiet helpottavat pienempien riistaeläinten kulkua lumisessa maastossa.

Verottaessaan riistakantaa metsästäjät tekevät tärkeää liikenneturvallisuustyötä. Pitäessään riistakannan kurissa he vähentävät samalla riistaonnettomuuksien määrää.

Myös Tilastokeskuksen mukaan riistaonnettomuudet ovat lisääntymässä. Vuonna 2018 autoilija kolaroi riistaeläimen kanssa 12 000 kertaa. Viime vuonna riistakolarien määrä oli noussut jo 14 000:een. Valitettavasti varsinkin hirvikolareissa menehtyy joka vuosi ihmisiä ja useita vammautuu, jopa pysyvästi. Tämän vuoksi valtiovallan ja riistaviranomaisten pitäisi jossain vaiheessa tarkastella onnettomuustilastoja kriittisesti.

Kasvava metsäkauriiden ja valkohäntäkauriiden määrä näkyy liikenteessä. Enää ei riitä, että autoilija pitää varansa hirvivaara -merkin jälkeen. Nyt on syytä valpastua myös peltojen ja metsäsaarekkeiden kohdalla, sillä kauriit ja peurat viihtyvät toisin kuin hirvet pelloilla ja metsäpuskissa. Liikenneturvallisuuden vinkkelistä kolareiden välttäminen on vaikeaa, sillä kauriilla ei ole samalla tavalla vakioituja kulkureittejä kuten hirvillä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

Hirvien kulkureittien lisäksi pitää olla varovainen peltojen ja metsäsaarekkeiden kohdalla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »