Paikallisuutiset

Talvi tulee ja sähkö maksaa maltaita – "Uudet määräaikaiset sähkösopimukset ovat jopa 40 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten", arvioi Korpelan Voiman toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahteala

Pörssisähkön hinta on käynyt ylimmillään vuosikymmeneen.

Nähtäväksi jää, onko edessä kylmä talvi. Se on jo nyt varmaa, että kylmän karkottaminen maksaa tulevina kuukausina oleellisesti enemmän kuin vuosi sitten.

Sähkön kohonneesta hinnasta on puhuttuvaltakunnallisesti loppukesästä saakka. Tilanne ei ole muuttunut eikä lähikuukausina muutu.Viimeksi pörssisähkön ns. spot-hinta on ollut näin korkealla tammi–helmikuussa 2010.

– Ensimmäinen vuosineljännes (2022) mennään varmaankin aika korkeilla hinnalla johtuen vesien vähyydestä Norjassa. Alkukesä on sellainen aika, kun ihan realistisesti hinnat voisivat muuttua (laskea). Riippuu hyvin paljon siitä kuinka paljon keväällä tulee vettä ja ennen kaikkea Norjassa tulee vettä. Olemme niin sidottuja siihen, Korpelan Voiman toimitusjohtajaAntti-Jussi Vahteala arvioi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuinka paljon hinnat sitten ovat nousseet, jos esimerkkinä käytetään vaikkapa määräaikaisen sähkösopimuksen tekemistä lokakuun alussa 2020 ja nyt?

– Suuruusluokka on 30–40 prosentin nousu verrattuna tilanteeseen vuosi sitten, Vahteala haarukoi.

Varsinkin alkukesä oli Pohjolassa kuuma ja kuiva. Sen looginen seuraus oli Pohjoismaiden sähköntuotantoon oleellisesti vaikuttavien Norjan vesivoimaloiden tuotannon väheneminen. Se on nostanut Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssissäNord Poolissa hintoja huomattavasti.

Ketju jatkuu niin, että sähköyhtiöt joutuvat maksamaan tukkusähköstään oleellisesti aikaisempaa enemmän. ”Ravintoketjun” loppupäässä on esimerkiksi tavallinen suomalainen kotitalous.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korpelan Voima on nostamassa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintaa kymmenellä prosentilla.Viime tiistaina (5.10.) Kokkolan Energia Oy ilmoitti nettisivuillaan joulukuun alussa voimaan tulevista keskimäärin 6,5 prosentin korotuksista toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin.

– Pohjoismaisten vesivarastojen vähyys ja päästökustannusten nousu ovat nostaneet rajusti hankintakustannuksia. Nopeaa muutosta tilanteeseen ei ole näkyvissä, Kokkolan Energian sähköliiketoiminnan päällikköJouko Haapoja perusteli korotuksia yhtiön tiedotteessa.

Kokkolan Energia Oy:n toimitusjohtaja Mikko Rintamäen mukaan pörssisähköasiakkaita on palannut kiinteisiin sopimuksiin.
Kokkolan Energia Oy:n toimitusjohtaja Mikko Rintamäen mukaan pörssisähköasiakkaita on palannut kiinteisiin sopimuksiin. Kuva: Markku Jokela

Sähkön hinnan nousua voi luonnehtia minimissään merkittäväksi. Oikeampi sana on dramaattinen. Niin lyhyellä kuin vaikkapa menneen vuosikymmenen tähtäimellä.

– Kyllä sanoisin, että nyt ollaan poikkeuksellisen korkeissa hinnoissa. Erityisen rajuksi tilanteen tekee se, että vuosi sitten hinnat olivat erittäin halvat. Yhtä radikaalisti halvat kuin nyt ovat korkeat, sanoo Kokkolan Energia Oy:n toimitusjohtajaMikko Rintamäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuluttajia askarruttava kysymys kuuluu, onko uusiakin korotuksia tulossa nyt päätettyjen perään jo lähikuukausina? Kynnys korotuksien perään tehtäviin korotuksiin on Mikko Rintamäen mukaan korkea.

–  Jos tämä (tukkusähkön) korkea hinta ja epäsuotuisa kehitys jatkuu, meidän on harkittava uudestaan hintaa. Lähtökohtaisesti meillä on tavoite, että toistaiseksi voimassa olevia hintoja ei kevyin perustein eikä usein muuteta. Sähkön pitäisi olla vakaa tuote, mutta tällä hetkellä emme tiedä.

Juuri siitä on kyse. Ei voi esimerkiksi tietää kuinka paljon Norjassa sataa syksyn aikana.

– Markkinahintojen muutosten taustalta löytyvät ihan selvät syyt. Jos Etelä-Norjassa rupeaa julmetusti satamaan, se saattaa muuttaa tilannetta muutamassa kuukaudessa. Kun olin nuori sähköinsinööri, vuonna 1996 oli sellainen tilanne, että oli todella kuivaa. Arvio oli, että normaaliin palautuminen kestää puolitoista vuotta. Sitten kun sateet tulivat, se palautui noin puolessa vuodessa, Rintamäki pohtii.

Nyt ollaan kuitenkin syksyssä. Runsaitakin sateita voi toki Pohjolaan vielä tulla, mutta olomuodosta ei ole takeita.

– Muutaman viikon päästä sateet alkavat tulla lumena. Oikeastaan ainoa asia mikä (sähkölaskuun) voi vaikuttaa on, että tulee hyvin lämmin talvi. Se vähentäisi kulutusta, Antti-Jussi Vahteala pohtii.

Sähkön hinta pysyy kaikkien arvioiden perusteella korkealla ainakin ensi kevääseen saakka.
Sähkön hinta pysyy kaikkien arvioiden perusteella korkealla ainakin ensi kevääseen saakka. Kuva: Markku Jokela

Tavallinen kuluttaja voi tehdäkolmenlaisia sähkösopimuksia. Toistaiseksi voimassa olevia, maksimissaan kahden vuoden mittaisia määräaikaisia tai sitten ryhtyä pörssisähköasiakkaaksi.

Ylivoimainen enemmistö (noin 90 prosenttia) asiakkaista on valinnut jommankumman kiinteän sopimusmallin. Kokkolan Energiassa niiden suhde on kaksi kolmasosaa toistaiseksi voimassa olevien enemmistöksi. Korpelan Voiman Vahtealan arvio on luokkaa 60–40.

Nykytilanteessa hymy huulilla voivat olla ne, jotka tekivät vuosi sitten kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen. He ovat kiistattomia voittajia.

Toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin sähköyhtiöt siis tekevät korotuksia. Kehnoin tilanne on niillä, joiden määräaikainen diili on päättynyt tai päättyy tänä syksynä. Uusi sopimus on merkittävästi kalliimpi.

Monet pörssisähköasiakkaat ovat hintojen hypähdettyä palanneet kiinteisiin sopimuksiin. Näin on käynyt niin Korpelan Voimassa kuin Kokkolan Energiassa.

– Ne joilla on ollut pörssisähkösopimus viime kuukaudet ovat tulleet tosi kalliiksi. He ovat suurin joukoin palanneet takaisin kiinteähintaisiin sopimuksiin, Mikko Rintamäki kertoo.

//Otsikkoa muokattu klo 7.00

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä