torstai 9.12.2021 | 03:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

TV-viikon valinta: Kuolinmessu utopialle Neuvosto-paratiisista

Hannu Björkbacka
Ke 13.10.2021 klo 10:00

★★★★

Rakkaat toverit.

Ohjaus Andrei Kontshalovski, 2020

Yle Teema ke 13.10. klo 21.45/Areena

Kokkolan Kinojuhlat osoitti, miten paljon uutta venäläiselokuvaa jää meillä pimentoon. Andrei Kontshalovskin, 84, palkittu Rakkaat toverit ei sekään tullut teattereihin. Aiheen luulisi suomalaisia kiinnostavan. 1962 Novotsherkasskissa tuhannet tehdastyöläiset marssivat torille. Ihmeteltiin, miksi maidonhinta nousee samalla kun palkkoja leikataan. Armeija tai KGB:n joukot avasivat tulen ja 26 ihmistä kuoli. Verilöyly julistettiin valtiosalaisuudeksi. Venäjän historiankirjoitukseen se lisättiin vasta 30 vuotta myöhemmin.

Rakkaat toverit oli Venäjän ehdokas Oscareille, mutta sitä ei valittu. Kontshalovski on arvostettu tekijä (Ensimmäinen opettaja), ohjannut länsimaissakin (Marian rakastajat, Pakojuna, Tango & Cash).

Konkarin osaamisella mittava tapahtumaketju vyöryy dokumentaarisella todistusvoimalla. Mustavalkokuvat viittaavat synkällä ironialla Eisensteinin klassikkoon Panssarilaiva Potemkin. Rakkaat toverit ei jätä reaalisosialismin utopiasta kiveä kiven päälle. Nykyisin tapahtumasta muistuttaa uhreille pystytetty ”verikivi".

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »