Kokkola-lehti

Koronapotilaiden määrä ryöpsähti viime viikolla Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osastolla 9: Koronapotilaan tehohoitovuorokausi voi maksaa jopa 4 000 euroa – Katso videolta hoitajien suojapukusulkeisia

Ei oikein jaksaisi, kokeilen järjestää lapselle hoitopaikan...

Ei sanasta sanaan, mutta suurin piirtein näin on Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto yhdeksän va. apulaisosastonhoitajaJarmo Taipale saanut viime aikoina vastauksia puhelinsoittoihinsa.

Katso video:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Taipaleen asiana on ollut saada ylimääräinen hoitaja yövuoroon. Se tarve taas johtuuviime viikolla yhtäkkiä kasvaneesta koronapotilaiden määrästä.

– Hieman anteeksi pyydellen on joutunut soittamaan, että tulisitko yöksi töihin. Sehän tässä ongelma on, että muutenkin tehdään epäsäännöllistä kolmivuorotyötä, jossa elämä on aika lailla... epäsäännöllistä. Siihen kun vielä mennään tekemään muutoksia, henkilökunta on kokenut sen raskaaksi. Hyvin ovat kyllä joustaneet, mistä on annettava kiitosta, Tehyn Soiten ammattiosaston sihteerinäkin toimiva Taipale kehuu.

Osasto yhdeksällä on normaalisti aamuvuorossa seitsemän ja iltavuorossa kuusi hoitajaa. Yövuorossa ns. kirjavahvuus on kolme ihmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on ollut viime aikoina liian vähän.

– Meillä on sisäinen sijaisjärjestelmä. Viime viikolla oli neljä ”sissiä” töissä. Heidät sitten kiinnitettiin tänne. Myöhemmin saimme vielä kaksi lisää. Siitä on ollut suuri apu, että olemme pärjänneet ja saaneet henkilökunnan riittämään.

Yövuoroihin ei ”sisseistä” kuitenkaan ole apua, sillä he eivät yövuoroja tee.

– Yövuoroja olemme joutuneet vahvistamaan. Joka yöhön pitäisi saada yksi ylimääräinen. Koronapuolella pitäisi olla kaksi ja ns. puhtaalla puolellakin kaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten todettua, se on vaatinut venymistä ja joustamista.Sitä on myös saatu.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 9:n va. apulaisosastonhoitaja Jari Taipale on viime päivinä joutunut järjestelemään työvuoroja.
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 9:n va. apulaisosastonhoitaja Jari Taipale on viime päivinä joutunut järjestelemään työvuoroja. Kuva: Markku Jokela

Pitkään Keski-Pohjanmaalla ja Soiten alueella elettiin eräänlaisessa koronaepidemian lintukodossa. Tartunnat olivat vähäisiä eivätkä ne useinkaan johtaneet sairaalahoitoa vaativan taudin puhkeamiseen.

Oikeastaan ensimmäinen ja siihen mennessä karuin muistutus todellisuudesta tuli viime toukokuussa. Ns. vappubrunssitapaus räjäytti tartunnat Soiten alueelle epidemia-ajan suurimmiksi.

Viime viikolla sitten rysähti kerralla oikein kunnolla. Tartunnat alkoivat näkyä myös potilaiden määrässä. Koko maassakin sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on kasvanut huolestuttavaa vauhtia.

Kun aikaisemmin osastolla oli kaksi koronapotilasta, viime viikon lopussa lukumäärä kasvoi kahdeksaan. Yksi näistä oli tehohoidossa. Viikonlopun aikana tilanne hieman helpottui. Maanantaina koronapotilaiden määrä keskussairaalassa oli kuusi.

– Varsinkin logistiikkapuoli on välillä aika haastavaa, Jarmo Taipale toteaa ja viittaa osaston ns. puhtaan puolen ja koronapotilaille varattujen tilojen väliseen liikkumiseen.

Käytännössä turhaa liikennettä ja jatkuvaa suojavaatteiden pukemista ja riisumista sekä käsien desinfiointia vältetään viemällä esim. lääkkeitä ja potilasruokia koronapuolen ovelle.

Turhan liikenteen välttäminen puhtaan ja koronapuolen välillä on osa infektoiden leviämisen ehkäisyä.

– Siitä tulee myös ajansäästöä, kun likaiselta puolelta ei tarvitse erikseen lähteä hakemaan tarvikkeita, Taipale kertoo.

Paula Kangasvieri, Emma Hautala ja Vesa-Matti Jämsä täydessä suojausvarustuksessa.
Paula Kangasvieri, Emma Hautala ja Vesa-Matti Jämsä täydessä suojausvarustuksessa. Kuva: Markku Jokela

Syksyn tullen rokotuskattavuus valtakunnassa on päivä päivältä noussut, mutta sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrään se ei ole vaikuttanut.Tilanne on tässä suhteessa vain heikentynyt.

Ennen kaikkea rokottamattomien kansalaisten –joukossa voi ainakin teoriassa olla jopa tehohoidonhoitajia tai lääkäreitä – keskuudessa tauti jyllää tavalla, joka on johtanut puheenvuoroihin jopa rokotepakosta tai vaikkapalääkintöneuvos Heikki Pälveen tapaisiin esityksiin panna periaatteellisista syistä rokotuksista kieltäytyvät maksamaan oma hoitonsa.

Mitä sairaalahoito sitten todellisuudessa maksaa? Keskipohjanmaa kysyi asiaa Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västiltä.

Maksaa kohtuullisen paljon.Soiten tehohoitovuorokauden hinta on 1490 – 3079 euroa. Sen päälle vielä lääkkeet ja ns. kalliit tutkimukset. Hintahaarukka on 2 000 – 4 000 euroa vuorokaudelta. Koronapotilailla tehohoitovuorokausi nousee lääkkeineen ja tutkimuksineen kolmeen, jopa yli neljään tuhanteen euroon.

Normaalilla erikoissairaanhoidon osastolla hintahaitari on 511–1 539 euroa. Yleisin hintaryhmä on ollut 845 euroa, mutta koronapotilaille lähes tuplasti enemmän eli yli 1 500 euroa vuorokaudessa plus lääkkeet ja tutkimukset.

Sini Mäkelä (vas.), Millah Kipkoech, Jonathan Store ja Heta Kamula pukemassa suojavarustuksissa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osastolla 9.
Sini Mäkelä (vas.), Millah Kipkoech, Jonathan Store ja Heta Kamula pukemassa suojavarustuksissa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osastolla 9. Kuva: Markku Jokela
Fakta

Sisätautien osasto 9

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan sisätautien osasto 9:llä hoidetaan sekä sisätauteja että keuhkosairauksia sairastavia potilaita. Osasto 9 vastaa muun muassa keuhko-, infektio-, reuma-, hematologisten, endokrinologisten ja nefrologisten potilaiden osastohoidosta ja -tutkimuksista Keski-Pohjanmaan alueella.

Osastolla hoidetaan myös muita potilaita (esim. syöpä), jotka tarvitsevat erikoissairaanhoitoa. Vuodeosastolla on 20 potilaspaikkaa. Lisäksi osastolla on kaksi ali-/ylipaineistettua eristyshuonetta.

Potilaat tulevat osastolle päivystyspoliklinikalta, toisilta osastoilta/toisista sairaaloista tai erikoislääkärin lähetteellä tutkimuksiin/hoitoihin, jotka vaativat osastohoitojaksoa. Osastolla on kolmepaikkainen valvontahuone hengitystukihoitoa tai tehostettua tarkkailua vaativille potilaille.

Lähde: Soiten verkkosivut

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä