maanantai 6.12.2021 | 20:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Miksi ruoan pitää olla halpaa? – "Herättelen nyt koko yhteiskuntaa ja ennen muuta elintarviketeollisuutta ja kauppaa nopeisiin toimiin"

Ti 12.10.2021 klo 16:15

Viime päivinä tiedotusvälineissä on kerrottu maanviljelijöiden taloudellisesta ahdingosta, jopa talouskriisistä. Kriisi monella tilalla varmaan onkin. Samaan aikaan lehdet ovat pullollaan kirkuvin kirjaimin mainoksia, joissa kilpaillaan siitä, kuka myy ruokaa halvimmalla.

Miksi tällainen tilanne on syntynyt ja miksi se hyväksytään oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa vaativassa yhteiskunnassa? Miksi oikeudenmukaisuutta ei sovelleta maatalouteen ja ruokakauppaan? Tilanne on niin räikeä, että maanviljelijöille ruoan tuottamisesta aiheutuvat kulut ja kuluttajien ruoasta maksama hinta eivät ole missään oikeudenmukaisuuden suhteessa.

Nykyisin puhutaan joka käänteessä ilmaston muutoksesta ja sen pelosta. Minusta jo sitä ennen pitäisi olla suurempi huoli ruoan riittävyydestä. Molemmissa asioissa maanviljelijät ovat avainasemassa, ruoasta yksinään ja ilmastosta muiden kanssa. Ei se, että maataloudelta vaaditaan ilmastotekoja tulevaisuudessa, vaikka maksuakin vastaan, auta heitä tämän päivän maksuvaikeuksissa.

Herättelen nyt koko yhteiskuntaa ja ennen muuta elintarviketeollisuutta ja kauppaa nopeisiin toimiin. Kysyn jokaiselta meistä, jotka syömme hyvällä ruokahalulla päivittäin puhdasta suomalaista ruokaa, salliiko omatuntomme, että sitä tuottavat kanssaihmisemme tekevät työtä alle minimipalkan hinnalla ja useilla tiloilla tappiolla.

Emännälle ja isännälle ei jää palkkaa ollenkaan, mutta velka lisääntyy. Ruoalta vaaditaan korkeaa laatua. Sitä voidaan tuottaa kuitenkin vain hyvällä ammattitaidolla, koneilla ja laitteilla, joiden hinnat ovat pilvissä ja karkaavat käsistä.

Kieroutuneen tilanteen alkujuuret ovat osittain jo EU:n liittymisen alkuhetkissä. Tuolloin viljelijöiden saamat tuottajahinnat romahdutettiin "yhdessä yössä", muka sillä perusteella, että tuottajille maksetaan tukea kuluttajahintojen pitämiseksi alhaisina. Se olisikin toiminut, jos kauppa ja teollisuus olisivat pudottaneet maatalouden tuotantotarvikkeiden hintoja. Näin ei kuitenkaan lupauksista huolimatta tapahtunut.

Siitä lähtien kaikki tuotantokustannukset ovat nousseet, mutta tuottajahinnat ovat pysyneet miltei samoissa luvuissa. Kuluttajat on opetettu siihen uskoon, että tuet korvaavat viljelijöille riittävän toimeentulon halvasta ruoasta huolimatta. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut enää pitkään aikaan. Maatalouden ongelmana on se, että sen tuotteista ostaja määrää hinnan, kun taas kaikessa muussa myyjä määrää tuotantokustannuksia vastaavan hinnan.

Rohkenen sanoa, että valtaosalle meistä kuluttajista talous ei heilahda, vaikka ruoan yksikköhintoihin lisättäisiin kaupassa muutama kymmenen senttiä, ja se ohjattaisiin suoraan tuottajahintoihin.

Meidän pitäisi ottaa kaikilla tasoilla vakavasti se, mitä MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman sanoi tässä lehdessä 18.9. "Ellei tehdä mitään ja emme saa maatalouden kannattavuutta paranemaan, niin kohta sammuu valo viimeisessäkin navetassa Keski-Pohjanmaalla."

Erkki Kujala,

Yhteiskuntatieteiden tohtori,

Toholampi

#

Kommentoi 9 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »