maanantai 6.12.2021 | 19:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Johtajavalinnat yhteiskunnan johtotehtäviin – "Luottamushenkilöjohto itse aktiivisesti ammattilaiset apuna hakuprosessiin mukaan"

Ti 12.10.2021 klo 17:15

Ilkka-Pohjalainen käsitteli maakuntajohtajien hakuprosesseja pääkirjoituksessaan. Ongelma on ollut jo pitkään sama kaikissa alueen maakunnissa, Keski-Pohjanmaa mukaan lukien. Näihin avoimiin hakuihin ei tahdo löytyä lukumäärältään riittävästi hakijoita, eikä aina hakijoiden taso ole riittävä. Ei tämä ole mitenkään ihme. Hakuprosessit kun ovat vähintään 20 vuotta ajastaan jäljessä.

Yrityselämässä tärkeimmät johtotehtävät on jo kymmeniä vuosia täytetty eriasteisten head hanttausten kautta. Ammattilaiset palkataan hakemaan ehdokkaita annettujen kriteereiden pohjalta. Eivätkä nämä haut ole julkisia. Julkisuuteen päätyy vain valittu johtaja.

Yhteiskunnallisella puolella tämä hakuprosessin avoimuus herättää keskustelua. Ja pitääkin herättää.

Kyllähän se tehtävä voi ja pitääkin olla julkisessakin haussa. Mutta ei mikään laki kiellä samanaikaisesti toimivaa head hunter -hakua.

Täytyyhän näillä yhteiskunnan päättäjillä olla määriteltynä millaista henkilöä koulutuksen, kokemuksen ja ennenkaikkea johtajankykyjen osalta hommaan tarvitaan. Näiden johtamiskykyjen ja tapojen puutteiden kanssa on mm. Kokkolassa niin kaupungin kuin maakunnallisen liiton johtamisen kanssa jouduttu julkisuudessakin vääntämään. Eikä taida vieläkään kummassakaan olla kuosissaan.

Joten ei muuta kuin luottamushenkilöjohto itse aktiivisesti ammattilaiset apuna hakuprosessiin mukaan.

On itsestään selvää, että jos haet julkisesti avoinna olevien ilmoitusten perusteella erilaisiin yhteiskunnan johtotehtäviin – kunnanjohtajat, maakuntajohtaja, sotejohtajat yms vastaavat – etkä tule valituksi, koska vain yksi valitaan, niin nimi ns. "pehmenee" näissä hakuprosesseissa.

Headhanttaushaussa vain yksi tulee julkisuuteen. Toki hänkin voi jäädä loppupeleissä valitsematta, mutta oli kuitenkin aivan maaliviivalla vielä mukana.

Vain ei julkisuudessa tapahtuvan ammattilaishaun kautta myös yhteiskunnallisiin tehtäviin saadaan mukaan myös yrityselämän kokemusta omaavia henkilöitä. Ja sellaisia henkilöitä kunnat ym. yhteiskunnan hallitsemat laitokset ja virastot tarvitsevat pärjätäkseen koko ajan muuttuvissa taloudellisissa ja markkinoinnillisissa toimintaympäristöissä.

Jouko Peltola,

Kokkola/Evijärvi

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »