torstai 9.12.2021 | 03:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Ihmeellistä veivausta kulttuurista – Tämän viikon perusteella ei hallituksen toiminnasta saa kovin johdonmukaista kuvaa

To 14.10.2021 klo 20:00

Veivaaminen kulttuurirahoista saa erikoisia piirteitä. Ensin päätetään, sitten perutaan. Ottajia kunnialle siitä, että leikkaukset peruttaisiin, näyttää olevan liikkeellä. Kulttuuri, tiede ja liikunta tarvitsevat rahaa, mutta sekava viikko tekee ilmapiirin hermostuneeksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö siis linjasi tiistaina, miten rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna. Vähennyksen on määrä olla kaikkiaan 43 miljoonaa euroa, kun mukana on kulttuurin ja tieteen lisäksi liikunta. Tämä sai jo ennestään lämpimänä käyneen kulttuurialan kuumenemaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti torstaina Twitterissä, että SDP haluaa perua kulttuurialaan kohdistuvat leikkaukset. Myös sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii leikkauksia lopetettavaksi. Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonkin kommentoi asiaa sanomalla, että on hienoa, että hallituksen sisältä on löydettävissä tukea vasemmistoliiton esitykselle perua kulttuurialaa uhkaavat leikkaukset. .

Kulttuurin tuen leikkaaminen nousi keskusteluun myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Aika poikkeukselliselta tuntui, että hallitusta haastoivat kulttuurirahojen leikkauksista hallituspuolueiden edustajat. Kysyttiin myös sitä, voisiko hallitus tulla vastaan myös kulttuurialaa, kun Poliisinkin hätää kuultiin. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko joutui ymmärrettävästi sanomaan, ettei tiedä ratkaisua.

Keskipohjalaissyntyinen laulaja Mari Palo muistuttaa Keskipohjanmaassa perjantaina kulttuurin merkityksestä. Hän tuo keskusteluun myös paikallisen vetovoiman. Palon mukaan elävä ja monipuolinen kulttuurielämä tekee paikkakunnasta kiinnostavan. "Jos leikkaukset toteutuisivat suunnitellussa laajuudessa, moni pienempi paikkakunta jäisi kokonaan ilman kulttuuria." Kokkolassa lauantaina konsertoivan Palon lausunto perustuu kokemukseen.

Olisi toivonut, että hallituspuolueet olisivat ymmärtäneet nyt esillä olevien leikkausten vaikutuksen ja kulttuurin merkityksen alunperinkin. Kaiken kukkuraksi Marin arvosteli tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) siitä, että tämä kertoi tiistaina medialle ja kulttuurialan toimijoille siitä, miten leikkaukset kohdentuisivat. Se oli kiusallista pääministerille tilanteessa, jossa tämä oli juuri kestinnyt kulttuuriväkeä Kesärannassa.

Hallitus taipuu ison äläkän ja julkisen painostuksen vuoksi. Mitä seuraa siitä, kun kulttuuriala saa seuraajia.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kautta jaettavat Veikkaus-avustukset ovat ensi vuodelle pienentymässä noin 30 miljoonaa euroa, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoi STT:lle torstaina. Nyt myös Sote-järjestöt vaativat hallituksen ratkaisuja, mikäli kulttuurin vaatimuksiin suostutaan. On ymmärrettävää, että tarvitsijoita on useilla elämän aloilla ja jokainen osaa perustella tarpeellisuutensa.

Hallituksen johtoviisikon on tarkoitus neuvotella asiasta perjantaina. Kulttuuri, liikunta ja tiede ansaitsevat rahoituksensa. Silti on vaikea käsittää, mistä kaivetaan rahat kompensoimaan isot leikkaussuunnitelmat.

Tiina Ojutkangas

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

Olisi toivonut, että hallitus olisi ymmärtänyt kulttuurin merkityksen alunperinkin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »