sunnuntai 28.11.2021 | 01:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus ja video: Journalismi vaatii tarkkaa työtä ja taustojen selvittelyä – Marjanpoimijoiden palkkoihin liityvä tapaus edellytti tutkivaa työtä

Tiina Ojutkangas
Pe 15.10.2021 klo 17:00

Kun toimitus saa juttuvinkin, alkaa normaali toimituksellinen prosessi. Arvioidaan sitä, antaako vinkki aihetta jatkoselvittelyyn. Journalistiseen prosessiin kuuluu tyypillisesti toimittaja ja tuottaja. Myös kuvaaja ja visutuottaja ovat suunnittelemassa lopputulosta. Kun on kysymys poikkeuksellisesta aiheesta tai kuumottavasta vinkistä, kuten thaimaalaisten marjanpoimijoiden jutussa, käydään keskusteluja myös päätoimittajan kanssa etenemistavasta.

Katso video, jossa toimittaja Kristian Sundqvist ja tuottaja Riikka Sipilä keskustelevat journalistisesta prosessista thaimaalaisia marjanpoimijoita ja heidän Suomessa kokemiaan olosuhteita koskevassa jutussa, jonka Keskipohjanmaa julkaisi torstaina.

Kun epätavallisessa aiheessa ja vinkissä on tarpeeksi aineksia koossa, päätetään, tehdäänkö juttu ja julkaistaanko se. Ratkaisu edellyttää sitä, että tiedot on saatu varmistettua ja taustat ovat kunnossa.Lisäksi hankitaan jatkohaastatteluja. Viimeistelyvaiheessa juttua luetaan useamman hengen voimin ja hiotaan yksityiskohdat.

Kun Keskipohjanmaan toimitus selvitti ulkomaisten poimijoiden olosuhteita ja kesän palkkoja, tarvittiin tutkivaa otetta. Tiedot eivät tulleet tiedotteella tai esityslistan kautta vaan koko juttu piti kasata alusta loppuun.

Journalismin yhtenä tarkoituksena on tuoda esiin epäkohtia, joiden korjaamisen ansiosta maailma muuttuu edes hitusen paremmaksi paikaksi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »