torstai 9.12.2021 | 02:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pirkko Högkullan kolumni: Ikävä Caminolle

Ma 18.10.2021 klo 06:51 | päivitetty ma 07:29

Kännykän valokuvista tapaa pompahtaa näytölle vanhoja kuvia ”tällä viikolla” tasan vuosi kaksi tai kolme sitten. Viime viikkoina kuvamuistot ovat vieneet takaisin Pyhän Jaakobin tielle Pohjois-Espanjaan, pitkälle vaellusreitille kohti länsirannikkoa, Santiago de Compostelaa ja Santiagon upeaa katedraalia.

Katson kuvia sydän sykkyrällä ja ikävää nieleskellen. Miten voikaan kaivata tuota rinkkaselkäistä reppuelämää, jossa jossain vaiheessa jokainen askel sattuu kunnes jalat ovat niin turtana ettei enää satu, jossa kevyeenkin kantamukseen tulee puolet lisää ja jossa itselle saattaa riittää vain kylmää suihkuvettä majapaikassa. Kun nousee aamuviideltä pimeään ja on taittamassa taivalta otsalampun valossa puolikuudelta. Kun kohtaa oman henkisen ja/tai fyysisen murtumispisteensä, niistää nenänsä, pyyhkii väsymyksen kyyneleensä - ja jatkaa matkaa.

Kävelimme miehen ja tyttären kanssa Caminon, ”ranskalaisen tien” kolmessa eri etapissa neljän vuoden aikana, 170-340 kilometrin osuuksissa. Päivässä taitettiin 17-32 kilometriä ja kävelypäiviä oli 8-14. Mittariin pyörähti pidemmillä osuuksilla päivän saldoksi 45 000 askelta. Siinä tuli moneen kertaan kiiteltyä vinkkiä laittaa jalkoihin kahdet sukat; ohuet ja paksummat.

Koko reitille kertyy matkaa Ranskan puolelta Sain-Jean-Pied-de-Portista Pyreneiden yli Santiago de Compostelaan noin 800 kilometriä. Kulkijan mieli nöyrtyi heti ensimmäisellä osuudella 1400 metrin nousussa kovassa vastatuulessa liian painavan rinkan alla.

Keltaisen nuolten ja simpukkasymbolien viitoittamaa reittiä taitetaan mm. Navarran, Espanjan tunnetuimman viinialue Riojan, Kastilian ja Léonin sekä Calician alueiden halki, kaupunkien, keskiaikaisten maalaiskylien ja kaarisiltojen, sekä tylsien tieosuuksien läpi. Kyse ei siis ole erämaavaelluksesta, vaan tiestä, jolla ”hola” ja ”buen Camino” -toivotukset tulevat tutuksi heti alkumetreillä.

Yöpyminen hoituu yhteismajoituksissa matkan varrella sijaitsevissa kylissä ja kaupungeissa. Vaeltajille on tarjolla edullisempia alberque -majapaikkoja, joissa pääsee yöpymään näyttämällä pyhiinvaeltajan passia. Passiin kerätään mm. yöpymispaikoista leimoja todisteeksi kuljetusta matkasta. Petipaikan yhteismajoituksessa kuten vanhassa koulusalissa tai kirkon lattialla voi saada viidellä eurolla.

Parhaita hetkiä oli päästä tien päälle ennen aurinkoa. Yhtä hyvältä tuntui saapua seuraavaan majapaikkaan noin neljän tunnin kävelyn jälkeen, nakata kengät jaloista, rinkka selästä ja lähteä nauttimaan Menu del Peregrino, pyhiinvaeltajan kolmen lajin menu juomineen.

Sydän jäi Caminolle. Taidan lähteä hakemaan sen takaisin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »