torstai 2.12.2021 | 03:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Maassa maan tavalla – Voit myös kuunnella kolumnin

Su 24.10.2021 klo 06:30 | päivitetty su 09:27

Kuuntele äänikolumni tästä (kolumni luettavissa alla):

Maassa maan tavalla.

Voisi oikeastaan sanoa, että niin toimivat ja samalla eivät toimineet muuan suomalaismatkailijat vieraillessaan Dachaun keskitysleirin muistomerkin luona. Miehet kuvasivat toisiaan tekemässä natsitervehdyksiä muistomerkin edessä.

Luulivat, että olisi hyväkin vitsi. Ilo loppui lyhyeen, kun silminnäkijät raportoivat tapahtumista poliisille. Tapauksesta aloitettiin rikosprosessi, lisäksi turistit saivat elinikäisen porttikiellon muistomerkin alueelle.

Saksassa oli aika, jolloin maan tapoihin kuului käyttää natsitervehdystä eli kohottaa käsi suorana yläviistoon. Kuten suomenkielinen nimitys kertoo, käytänteen alullepanijana oli sikäläinen valtapuolue.

Sittemmin puolueen valta-aikaan kaikkine hirmutekoineen on haluttu tehdä pesäero. Natsisymbolit ovat tätä nykyä Saksassa lailla kiellettyjä. Siksi kädet ojossa poseeranneet suomalaismiehet joutuivat tekemisiin virkavallan kanssa.

Kyseessä oli siis älynväläys, jossa itse asiassa ei ollut järjen hiventäkään. Poliisin mukaan miehet kertoivat, etteivät he tienneet natsielehdinnän olevan kiellettyä. Pötypuhetta. Tai sitten on kasvettu melko syvällä tynnyrissä, jos todella ei tiedetä – tai oikeammin ymmärretä – tämänkaltaisia asioita.

Olinpaikka tietysti on raskauttava asianhaara. Natsiviittaus on vielä vakavampi teko Saksan maaperällä kuin Suomen kamaralla. En tarkoita niinkään juridisesti vaan muista syistä.

Meillä natsi-Saksa herättää hämmästelyä ja on pimeän historiallisen ajanjakson ilmentymä. Saksalaisille se on kansallinen kipupiste. Se satuttaa, hävettää ja loukkaa heitä.

Ei tarvitse olla kulttuuriantropologi ymmärtääkseen tämän.

Kymmenisen vuotta sitten olin historian kurssiin liittyvällä opintomatkalla Saksassa. Siellä majoituin yhteistyökurssille osallistuneen saksalaisopiskelijan perheen kotona reilun viikon ajan. Kurssin tarkasteltavana tapahtumana muuten oli toinen maailmansota ja aiheena sodan vaikutukset siviiliväestöön. Helppo ja kevyt aihe...

Kultainen sääntöni kuului: "Älä ota natsi-Saksaa puheeksi missään vaiheessa isäntäperheessä". En kuuna päivänä olisi vetänyt natsitervehdystä.

Yksi kiusallinen tilanne tuli eteen. Istuimme aamupalapöydässä. Puhuimme perheen kesken jotain historiasta, ja jo mainittu saksalainen opiskelijatuttavani sanoi jotakuinkin näin: "Hitler oli hullu mies".

Pöytäseurue hiljeni. En muista, miten tilanne laukesi. Sen muistan, että ne olivat pitkiä sekunteja. Hoin mielessäni itselleni: "Älä sano mitään ennen kuin joku muu murtaa jään".

Puheenaihe on siis yhä vaikea saksalaisille. Kunnioittakaamme sitä. Olkaamme maassa maan tavalla.

//24.10. kello 9.27 Päivitetty juttua.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »