torstai 2.12.2021 | 03:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Boomer, viikon sana sosiaalisessa mediassa – Pääministerin näpäytys oli liikaa konkaripoliitikoille

Ma 25.10.2021 klo 06:30 | päivitetty ma 08:38

Vaikutusvaltaisen poliitikon some-kupruista – ja eritoten asian julkisesta puinnista – on poristu Kokkolassa aiempina päivinä. Siten tämä kolumni uppoaa hedelmälliseen maaperään.

Kyetään sosiaalisen median välityksellä tehtäviin kohukannanottoihin muuallakin. Vieläpä ihan valtakunnan poliittisessa eliitissä. Pääministeri Sanna Marin sai aikaan suoranaisen some-tsunamin. On kylläkin sanottava, että sellaiseen ei 2020-luvulla kummoista verbaalista maanjäristystä tarvita.

Asiaan. Marin julkaisi lauantaina Instagramissa kuvan, jossa Marinin taustalla poseerasi kansanedustaja ja puoluetoveri Ilmari Nurminen. Taustalla soi pop-kappale BOOMERi. Marin valitsi kuvan taustalle osion, jossa laulaja kehottaa boomeria ottamaan rauhallisemmin.

Näillä tiedoilla ei vielä Twitteriä räjäytetä. Taustoitan hieman, ja johan jysähtää.

Boomerilla viitataan Yhdysvalloissa niin kutsuttuun baby boomer -sukupolveen, jossa syntyvyys on korkea. Vastaava sukupolvi löytyy meiltäkin, itse asiassa suunnilleen samalta aikakaudelta. Puhutaan lähinnä sotien jälkeen syntyneistä suurista ikäluokista. Tai sitten viitataan metaforisesti yleisemmin vanhempiin sukupolviin, joiden asenteet ja ajattelutavat ovat jämähtäneet jonnekin takavuosikymmenille.

Mutta vinoiliko Marin epäkunnioittavasti vanhempiensa ikäisille? Tällaisen tulkinnan teki (suuri) osa mielensä pahoittaneista. Tämä selitys on riittämätön ja hieman ontuva.

Taustakankaalle on maalattava myös taannoinen julkinen nurina Marinin Kesärannassa järjestämistä juhlista. Kekkereistä, jotka koronakriisin keskellä saattoivat antaa kuvan huolettomasti epidemiaan suhtautuvasta pääministeristä ja laajemmin hänen edustamastaan sukupolvesta.

Keskusteluun sekoittui herravihaa, tässä tapauksessa sitä, että "siellä politiikan kerma juhlii verorahoilla". Aivan selvää tämän kolumnin kirjoittajalle ei ole, onko tällaisesta ollut kyse. Ottamatta kantaa menojen kustantajaan on todettava, että moinen ilmiö ei olisi Marinin aikaansaannos. Kekkosen saunadiplomatia tuskin oli pelkkää päätöksentekoa ja tiukan asiapitoista sopimusneuvottelua...

Tulkitsen näin: avaamani monikerroksinen kiisseli närästi Marinia sen verran, että hän päätti kuitata takaisin. Siten, että asianosaiset saavat näpeilleen mutta kuitenkin kohtuullisen korrektisti.

Pidän nimittäin ulostuloa purevana ja ovelana mutta lopulta melko harmittomana. Vaikka kuinka uhriutuisi materiaalista, rikoskynnys ei ylity – moitittavuudenkin raja korkeintaan niukin naukin, jos asiaa niin haluaa katsoa.

Se, että Marin pilkkaisi sotaveteraaneja ja jälleenrakennukseen osallistuneita, kuten eräät oppositiopoliitikot sähähtivät, on mielestäni ylitulkintaa tai tietoista väärinymmärrystä.

Retorista peliä tai politiikkaa vastustajilta? Kaiketi näinkin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »