torstai 9.12.2021 | 03:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Savelan kolumni: Ilmavalvonta-lotan laatikosta löytyi avain joka ei sovi mihinkään lukkoon

To 28.10.2021 klo 06:30

Isän täti toimi sodassa ilmavalvonta-lottana ja sen jälkeen asevarikon emäntänä Ähtärissä. Asevarikko sijaitsi pienessä Inhan kylässä, ja sinne isotäti asettui sodan jälkeen asumaan.

Mökissä oli pieni tupa, jonka takkaa Bertta lämmitti puilla. Mökki sijaitsi kauniilla paikalla järven rannalla, ja yliluutnantti sulhasen kanssa hän kävi usein soutelemassa ja paistamassa makkaraa saarissa.

Jäätyään eläkkeelle Bertta muutti yksin synnyinpaikkakunnalleen Ylivieskaan. Hänen lottapukunsa, sotamuistot, valokuvat ja kirjeet mahtuvat yhteen pieneen laatikkoon.

Laatikosta löytyi avain, joka ei sovi mihinkään lukkoon.

Vänkkyräinen avain näyttää kyläsepän takomalta, ja siinä on metallinen avaimenperä. Toisella puolella lukee Bertta ja toisella puolella T-koski tarkoittaen sukunimeä.

Pitäisikö lähteä Inhaan saakka kokeilemaan, mihin lukkoon avain sopii? Aivan kuten Espanjan juutalaiskortteleissa käy edelleen turisteja avain kädessä etsimässä entisiä sukutaloja.

Ei tarvitse lähteä. Isän kertoman perusteella arvoitukseen on olemassa vain yksi ratkaisu. Pieni mökki järven rannalla oli Bertta-tädin ensimmäinen oma koti. Kun se purettiin ja Bertta muutti nykyaikaiseen asuntoon, hän säilytti vanhan avaimen muistona.

Nykyään aika usein tulee mietittyä, mitä jää jäljelle, kun meistä aika jättää.

Onko tärkeää rakentaa jotain pysyvää tai tehdä jotain, jolla on merkitystä ihmiskunnalle? Vai olisiko parempi häipyä jättämättä jälkeen mitään merkkiä itsestä? Näitä asioita pohdin tällä hetkellä.

Ihailemani kirjailija Eeva Joenpelto toteutti molemmat tavoitteensa: hän kirjoitti merkittäviä teoksia ja rakennutti itselleen Sammatin suurimman talon. Käydessäni viime kesänä 32,5 metriä pitkässä Vares-Kantolassa huomasin olevani samanikäinen kuin kirjailija ryhtyessään talonrakentajaksi.

Toisin kuin Eeva, omaa taloa tai mökkiä tulen tuskin rakentamaan tai rakennuttamaan. Ajatus ei häiritse yhtään, sillä riittää, että piirongin päällä on avain muistona onnellisista ajoista.

Mitä jää jäljelle, kun meistä aika jättää? Onko tärkeää rakentaa jotain pysyvää tai tehdä jotain, jolla on merkitystä ihmiskunnalle?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »