torstai 2.12.2021 | 02:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Asioista tulisi puhua niiden oikeilla nimillä

Ti 2.11.2021 klo 06:30

ITE-museon näyttelyssä on suruteos, joka kertoo kahdesta koronaan kuolleesta ikäihmisestä ja heidän lapsestaan. Kun covid-19 iski koko maailmaan, viruksesta ei paljoa tiedetty. Nopeasti kävi selväksi, että vanhuksille tauti oli erityisen kohtalokas. Kun koronaan sairastuneet joutuivat teho-osastolle, eivät läheiset päässeet heitä hyvästelemään kuin ankarissa suojavarustuksissa. Hoivakoteihin ei päässyt lainkaan, koska suojattiin vanhuksia.

Nyt tilanne on toinen. Toistaiseksi en ole kuullut yhdestäkään ikäihmisestä, joka ei olisi halunnut rokotetta. Hoivakoteihin on päässyt jo pitkään tapaamaan läheisiään – kiitos koko maan kattavan rokotusohjelman.

Niinpä somessa, vanhusten nimissä heitetty lause "mieluummin kuolen koronaan kuin yksinäisyyteen" on suorastaan etova. Kun kuolema osuu omaan lähipiiriin, niin eipä taida olla ainoatakaan menehtyneen läheistä, joka iloitsee siitä, että vanhus kuoli koronaan.

Välillä asioista pitäisi puhua suoraan niiden oikeilla nimillä. Tuoda kuolema lähelle. Näyttää seuraukset eikä puhua etäisin kaunokirjaimin.

Yle julkaisi sunnuntaina nuorten liikennekuolemia koskevat uutisen otsikolla "Mä varmaan kuolen". Onnettomuusautosta, josta Snapc­hat-vies­ti lähetettiin, kaikki kolme matkustajana ollutta nuorta todella kuolivat. Humalassa ajanut 17-vuotias nuorukainen säilyi hengissä, ja hänet tuomittiin käräjäoikeudessa kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta yli viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Nyt ei kaunistella tapahtunutta. Ylen juttu alkaakin kuvakaappauksella mainitusta Snapc­hat-vies­tistä.

Mutta elämä myös jatkuu.

Parikymppinen Teemu Meriläinen kertoo samaisessa artikkelissa vuonna 2019 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa hänen humalassa ollut tyttöystävänsä ajoi ulos tieltä ja Meriläinen halvaantui. Nyt hän kiertää kertomassa kouluilla, kuinka pieni kokeilu, kuten humalassa ajo, voi aiheuttaa suuret vahingot. Toisaalta hän myös muistuttaa, ettei menneeseen saa jäädä kiinni.

Kukaan ei ole kuolematon, mutta he jotka jäävät, ovat elossa.

Hoivakoteihin on päässyt jo pitkään tapaamaan läheisiään – kiitos koko maan kattavan rokotusohjelman.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »