torstai 2.12.2021 | 03:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Kansa ääneen, mutta kiinnostavatko aluevaalit kansaa?

To 4.11.2021 klo 06:30

Rapiat kymmenen viikkoa vielä ja alkavat todelliset kansanvallan karkelot. Suomen historian useimmin siirretyt vaalit – toki tunnettiin aikaisemmin nimellä maakuntavaalit – ovat lopultakin ympyröity kalenteriin.

Totta kai ajat ovat jo pitkään olleet sellaiset, että aina vaan isompi osa kansalaisista tekee valtiollisen tekonsa ennakkoon. Varsinaisena vaalipäivänä – todettakoon tässäkin yhteydessä, että se on sunnuntai 23. tammikuuta – jatkuvasti pienempi traditionalistien joukko marssii vaalihuoneistoihin.

Nyt on tosin sellainen tilanne, että äänesti ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä, tuo joukko saattaa olla kooltaan kiusallisen pieni.

Ei epäilystäkään, etteikö aluevaaleissa päätettäisi kansalaisia lähellä olevista asioista. Hyvinvointipalvelujen ytimessä ollaan, kun valitaan hyvinvointipalveluista päättävät.

Ns. hyvinvointipalveluita käyttävät ennen kaikkea pahoin voivat ihmiset.

Omanlaisensa paradoksi tosin, että hyvin usein ns. hyvinvointipalveluita käyttävät ennen kaikkea pahoin voivat ihmiset. Ovat myös pahan olonsa vuoksi pakotettuja niitä käyttämään.

Mutta ei mennä syvemmälle tähän. Miljardien ja taas miljardien eurojen rahapotin käytön perään kuuluukin katsoa tarkasti. Siinä mielessä toivoisi, että aluevaaliehdokkaat ottaisivat vakavat tehtävänsä vakavasti.

Eikä oikeasti ole syytä tätä epäillä. Selvyyden vuoksi, edelliseen ei sisälly grammaakaan sarkasmia.

On sekin suoraan todettava, että ihan samalla yleiskiinnostavuuden tasolta eivät aluevaalit ja vaikkapa presidentinvaalien toinen kierros lähde kansalaisten kiinnostusta tavoittelemaan.

Valita Mäntyniemeen uusi rouva tai herra on hiukkasen pelkistetympi ja yksinkertaisempi asia verrattuna sosiaali- ja terveystoimen tarvevakioitujen kustannusten keskimääräisesti suotavan kasvun aisoissa pitävien valintaan.

Median edustajana puhuu tietysti myös omassa asiassaan. Kyllä se on paljolti meidänkin ruutuun kuuluva asia, että ihmisille tarjotaan edes reilu mahdollisuus ymmärtää. Jos ei sitten kiinnostaa, ei voi mitään.

Lähtökohta on kuitenkin selvä: kansanvallassa kansan on päästävä ääneen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »