torstai 2.12.2021 | 02:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kristian Sundqvistin kommentti: Keskipohjalainen vaivautuu varallisuudestaan ja toisten varallisuudesta – Veropäivä on portti maakunnalliseen sielunmaisemaan, katso video

Ke 10.11.2021 klo 14:16 | päivitetty ke 14:57

Veropäivä eli edeltävän vuoden tulojen ja verojen julkisuuden juhlahetki on näillä seuduin myös nöyrän vaatimattomuuden ylistys.

Keskipohjanmaan toimitus on tänään tavoitellut maakunnan suurituloisia; vuosikymmeniä yritystensä parissa pitkää päivää painaneita työllistäjiä, uuden luojia ja alojensa huipputekijöitä.

Puhelun toisessa päässä on lähes poikkeuksetta vastannut kiusaantunut ääni. Soittajakin kokee, että olenkohan tässä ihan asiallisella asialla.

Vaikea kuvitella, että näin keskimäärin olisi esimerkiksi Amerikassa, Helsingissä tai Etelä-Pohjanmaalla. Veropäivä avaa jotain kiehtovaa ja arvokastakin muiden pohjalaismaakuntien kansanluonteesta.

Nivalalainen yrittäjä Kari Päivärinta taitaa haastattelussaan tiivistää monen yli 100 000 euroa tienanneen kokemuksen: "Jos yhteiskunta on tämän näin järjestänyt, ei kai minulla ole mitään sitä vastaan, että joku ne kaivaa julki. Itse en ole kovin kiinnostunut näistä tiedoista. Koen kiusallisena olla esillä."

Kiusallisuuden kokemuksen on helppo kuvitella olevan sukua kateuden pelolle. Mutta ollaanko Keski- tai Nivalasta puhuttaessa Pohjois-Pohjanmaalla tosiasiassa kateellisia esimerkiksi tällaiselle monipuolisia palveluita seudun asukkaille tarjoavalle yrittäjälle?

Joku voi ollakin, mutta tuskin sentään moni.

Veropäivähaastatteluiden klassikkokysymyksiin kuuluu, että onko esimerkiksi yrityksensä myymällä vaurastunut henkilö aikeissa jäädä eläkkeelle. Usein vastaus on, että työt jatkuvat kuten ennenkin. Miljonääristatukseen hypähtäminen ei välttämättä muutakaan arkea.

Veropäivän herättämissä keskusteluissa nousee esille sekin, että pitäisikö moista päivää olla lainkaan. Mitä hyötyä vero- ja tulotietojen julkisuudesta on?

Tätäkin pohdintaa on syytä harjoittaa, mutta tosiasia on, että verotiedot kiinnostavat ja ne myös tarjoavat tietoa yhteiskunnastamme.

//Juttuun lisätty video 10.11.2021 klo 14.55

Keskipohjanmaan verokone löytyy täältä

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »