torstai 2.12.2021 | 03:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Siirtolaiset eivät saa olla pelinappuloita – Nyt tarvitaan EU:n yhtenäisyyttä ja Venäjään vaikuttamista

Tiina Ojutkangas
To 11.11.2021 klo 06:30

Valko-Venäjä taistelee EU:ta ja sen asettamia pakotteita vastaan Lähi-idästä ja Afrikasta lennätetyillä siirtolaisilla. Pakotteita on asetettu maan hallinnon oppositioon suuntaaman kohtelun vuoksi. Ei ole liioittelua sanoa, että nyt tilanne on pahasti kriisiytynyt.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jännitys tiivistyy. Puoli vuotta kestänyt, nyt vaikeutunut rajakriisi pitäisi saada pikaisesti ratkaistuksi, mutta ratkaisu ei edes häämötä. Luonnollisesti myös Suomessa ja EU:ssa on reagoitu asiaan, mutta konkreettiset vaikutukset ovat vähäisiä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi tiistain tiedotustilaisuudessa, että tilanne on hyvin hälyttävä. Hänen mukaansa Valko-Venäjä uhkaa Euroopan unionin turvallisuutta. Nyt voidaankin puhua hybridivaikuttamisesta, jossa yritetään saada aikaan sekaannusta EU:ssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pystyisi ratkaisemaan kiistan, mutta hän on tähän asti kieltäytynyt edes keskustelemasta EU:n kanssa asiasta. Venäjä ei siis tee mitään lopettaakseen Valko-Venäjän toimet siirtolaispelissä vaan jopa hyötyy EU:n pakotteista ja lisäpakotesuunnitelmista Valko-Venäjää vastaan. Ne tukevat Venäjän kiinnostusta integroitua Valko-Venäjän kanssa.

Rajalle tuodut siirtolaiset maksavat kovaa hintaa valtakamppailusta. He ovat jatkaneet yrityksiään päästä Valko-Venäjältä Puolaan ja muualle Eurooppaan, mutta portit sulkeutuvat.

Tulee mieleen jopa vuoden 2015 siirtolaiskriisi vaikka ihmismäärät ovatkin nyt paljon pienempiä. Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen, että maahantuloa pystytään rajoittamaan inhimillisellä ja perustellulla tavalla. Nyt jos koskaan tarvitaan EU:n toimivaa yhteistyötä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel soitti keskiviikkona Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja pyysi tätä "käyttämään vaikutusvaltaansa", jotta Valko-Venäjä lopettaisi siirtolaisten "epäinhimillisen välineellistämisen", kertoo STT. Euroopan parlamentissa puhunut EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell puolestaan ehdottaa ratkaisuksi "humanitaarisia käytäviä", jotta nämä voivat palata kotimaihinsa. Valko-Venäjän asennetta ja toimintaa nämä keinot eivät valitettavasti ratkaisisi.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »