torstai 2.12.2021 | 02:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tapio Lehtisen kolumni: Pietarsaaren kouluratkaisujen oheisvaikutuksia ei näytä miettivän kukaan

Ma 15.11.2021 klo 06:00

Pietarsaaressa käydään ensi vuonna viimeinen taisto lähikouluista.

Sen jälkeen kaikki päiväkodit ja koulut on keskitetty kaupungin läntiselle puolelle eikä itäiselle puolelle jää juuri mitään. Kouluratkaisujen oheisvaikutuksia ja kaupungin eri osien tasapuolista kehittämistä ei näytä miettivän kukaan.

Viime torstaina kokoontunut sivistys- ja hyvinvointilautakunta näkee kouluverkkotyöryhmän niin sanotun ykkösmallin parhaana ratkaisuna tulevaisuudessa. Siinä kaikki suomenkieliset alakoulun oppilaat keskitettäisiin jatkossa Länsinummen kouluun ja samalla Itälän koulu poistuisi käytöstä. Ruotsinkielisille oppilaille rakennettaisiin uusi alakoulu korvaamaan nykyiset, huonokuntoiset Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut.

Kakkosmalli sisältää uuden yhtenäiskoulun suomenkielisille oppilaille Etelänummen tontilla Tässä mallissa nähtiin enemmän haasteita, koska liikennejärjestelyistä ja -turvallisuudesta puhuttiin paljon. Ongelmia aiheuttaa myös Etelänummen tontin ahtaus. Tämä vaihtoehto nähtiin mahdolliseksi toteuttaa, mutta se vaatisi varmasti enemmän suunnittelua ja aikaa. Tontin ja myös pedagogiikan osalta järjestelyt ovat siinä monimutkaisemmat

Kävi miten kävi, pian koko kaupungin päivähoito, esiopetus, peruskoulutus, lukiot ja ammattikoulutus on keskitetty pienelle alueelle kaupungin läntiselle laidalle. Itäiselle puolelle jää vain Laamannin koulu, jonka lakkauttaminen lienee seuraavaksi asialistalla.

Koulujen keskittäminen samalle alueelle on vastoin kaupungin tasapainoista kehittämistä, ja vaikuttaa konkreettisesti esimerkiksi asuntojen arvoihin. Monet pietarsaarelaiset rakensivat talonsa kaupungin itäiselle puolelle 1980- ja -90 -luvuilla.

Lapset ovat lentäneet pesästä ja moni miettii asunnonvaihtoa pienempään keskikaupungilla. Päivähoidon ja koulujen puute kaupungin itäpuolella eivät ole varsinaisia myyntivaltteja. Nyt alkavat ostajan markkinat. Lammassaaren uuden asuinalueen lähikoulu löytynee jatkossa Luodon puolelta.

Päivähoidon ja koulujen puute eivät ole varsinaisia myyntivaltteja kaupungin itäpuolella.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »