torstai 2.12.2021 | 02:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Maapallolla ei ole vaihtoehtoa – ilmastonmuutos on saatava kuriin eikä aikaa ole tuhlattavaksi

Jukka Anias
Ma 15.11.2021 klo 20:00

Arviot viikonvaihteessa Glasgow´ssa Skotlannissa päättyneestä ilmastokokouksesta vaihtelevat pettymyksestä kiitoksiin. Jos ei sentään suoranaisiin kiitoksiin, ainakin varovaiseen optimismiin.

Sitä ei edustanut YK:n pääsihteeri António Guterres, joka toki arvioi tuoreeltaan ilmastokokouksen antia ”tärkeänä askeleena”, mutta ei kuitenkaan riittävänä.

Pääsihteeri on täsmälleen oikeassa luonnehtiessaan päätöslauselmaa valtioiden etuja, ristiriitoja ja poliittista tahtoa ilmentäväksi kompromissiksi. Maapallon kannalta kompromissille ei voi hurrata, mutta poliittinen todellisuus vain on sitä mitä se on. Kaikkea ei voi saada, ei aina edes välttämätöntä. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on jo nyt edennyt liian pitkälle. Tarvittaisiin radikaaleja keinoja pysäyttää se, ei ainuttakaan vähänkään vesitettyä kompromissia.

Laaja kansainvälinen yhteisymmärrys sentään saavutettiin, että maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää puoleentoista celsiusasteeseen. Oikeasti maapallo ei saisi lämmetä enää yhtään, mutta ”nollatoleranssi” tässä asiassa on poliittisesti mahdotonta.

Jo puolessatoista prosentissa pysyminen on äärimmäisen kova tavoite. Tämän vuosikymmenen aikana hiilidioksidipäästöjen tulisi pudota 45 prosentilla vuoden 2010 tasosta, jotta tavoitteeseen päästäisiin. Se tarkoittaa, että aikaa ei ole yhtään hukattavaksi.

Sille ei enää mitään voi, että aikaa jo on tärvelty aivan liikaa. Ihmiskunta vain ei voi menneisyyteensä vaikuttaa. Tulevaisuuteen se vielä voi –  jos haluaa. Glasgow antoi ainakin heikkoja signaaleja heräämisestä.

Suomessa ilmastonmuutokseen suhtautuminen jakaa enää ilahduttavan vähän ihmisiä. Kaiken tieteellisen tiedon kieltäviä ns. denialisteja ja salaliittoteoreetikkoja tietysti edelleen löytyy netin hämäristä kulmapöydistä. Tällaisia ihmisiä on ollut kautta historian eikä se asia tulee koskaan muuttumaan.

Väitteet, että Suomi pyrkisi omalla ilmastopolitiikallaan yksin pelastamaan maailman ovat harhaista huttua, jonka ei pitäisi mennä enää läpi missään. Viiden ja puolen miljoonan asukkaan Suomi ei yksin ilmastonmuutosta pysäytä, mutta vastuutaan ei pienikään kansakunta voi – eikä saa – väistää.

Sekin on syytä pitää mielessä, että fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla ja akkujen kysynnän huima kasvu eivät saa merkitä maapallon kriittisten metallivarantojen tyhjiin imemistä. Maailmaa ei saa sitä pelastettaessa tärvellä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »