torstai 2.12.2021 | 03:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Jospa nyt löytyisi äänestysinto, ettei joudu voittajamaakuntaan torikahville

Tiina Ojutkangas
Ti 16.11.2021 klo 20:00

Kirjoitin alkuviikosta siitä, miten innokkaasti Pohjois-Karjalassa on lähdetty haastamaan naapurimaakuntia äänestämään aluevaaleissa. Se alue voittaa, joka saa korkeimman äänestysprosentin. Siihe vaikuttavat luonnolliset ihmiset, mutta ennen kaikkea ne tahot, jotka tuovat vaalien sisältöä esiin.

Pohjois-Karjala eli Joensuun seutu haastoi Etelä-Savon ja Pohjois-Savon, jotka oitis ottivat haasteen vastaan. Kun häviäjän lohdutuspalkkiona on torikahvit voittajan torilla ja voittaja saa mainetta ja kunniaa, voi tärkeään asiaan saada huomiota huumorin keinoin.

Itä-Suomen meiningistä on otettu mallia eri puolilla Suomea. Nyt myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on haastanut Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet keskinäiseen kisaan. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Eija Kellokoski-Kari suhtautui ideaan myönteisesti Keskipohjanmaan kysyessä asiaa. " Kaikki keinot, joilla tietoisuutta näistä asioista voisi lisätä ovat hyvä juttu, hyvä idea."

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueille valitaan valtuutetut, jotka käyttävät valtaa kansalaisille tärkeissä asioissa eli sosiaali- ja terveyspalveluissa ja pelastustoimessa. Palvelut käsittävät neuvolapalveluita, mielenterveyspalveluita ja lukemattomia elämään vaikuttavia asioita. Silti on täysin ymmärrettävää, että monikaan meistä ei ymmärrä vaalien merkitystä ja sitä, miten äänestämisen kautta voi vaikuttaa palveluiden toteutumiseen, kun malli kuitenkin on valmis.

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys käynnistyy 12. tammikuuta. Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalitulokset 26. tammikuuta.

Kesäkuun kuntavaalien maltilliselle äänestysprosentille on keksitty monenlaisia selityksiä. Voi hyvinkin olla, että vaalien siirtyminen koronan vuoksi ja lämmin kesäaika eivät varsinaisesti siivittäneet ihmisiä äänestämään. Tammikuun vaaleissa selityksenä ei ole ainakaan vuodenaika ellei vaalipäivään satu paukkupakkanen. Toivotaan vilkasta vaalikampanjaa, joissa hyvinvointialueiden toimintaa avataan. Ainakin Soite on jo aloittanut yleisötilaisuuksien muodossa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Tammikuun vaaleissa selityksenä ei ole ainakaan vuodenaika ellei satu paukkupakkanen.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »