torstai 2.12.2021 | 02:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Kokkola-tuen korottaminen on kysymyksenä äärimmäisen politisoitunut: Vasemmisto pelkää varhaiskasvatuksen resurssien puolesta, oikealla parhaaksi paikaksi lapselle mielletään äidin syli

To 18.11.2021 klo 06:30

Kysymys Kokkola-tuen korottamisesta on politisoitunut Kokkolassa.

Kokkola-tuki maksetaan kotihoidon tuen päälle perheeseen, jossa alle 3-vuotiaalla lapsella ei ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa. Maanantaina kaupunginvaltuusto päätti tuplata tuen 160 euroon, värikkään keskustelun siivittämänä äänin 28–15.

Puolueet sosiaalidemokraateista vasemmalle pelkäävät, että tukirahat imevät varhaiskasvatusresurssit tyhjiin. Keskustasta oikealle taas ajatellaan, että lapselle paras paikka on äidin syli.

"Olemme kuunnelleet kaupunkilaisia ja pienten lasten vanhempia. Korotettu Kokkola-lisä tuo jokaiselle perheelle valinnan mahdollisuuden", totesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Innanen valtuuston talousarviokäsittelyn avaukseksi. Vasemmiston Kauko Niemi vastasi myöhemmin puheenvuorossaan, että varhaiskasvatuksen palveluita ei voi korvata Kokkola-tuella: "Emme kai halua palata siihen vanhaan, jossa naiset ovat kotona hellan ääressä?".

Kokkolalaisilta kysyttiin lokakuussa, millaisia vaikutuksia Kokkola-tuella on perheiden valintoihin. Kyselyyn vastasi lähes tuhat ihmistä, mihin tuen kannattaja, keskustan Jyrki Ojala viittasi talousarviokokouksessa: "Jos vastauksille ei anneta painoarvoa, kysely oli pelkkää sanahelinää".

Sari Innanen ihmetteli, miksi kysely oli annettu nokialaisen Vertikal Oy:n vastuulle. Innasen mukaan yhtiön toimitusjohtaja Simo Pokin demaritausta näkyi kysymyksenasettelussa. "Pokki on ollut kuntarahaa vastaan", Innanen vihjaili.

Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus toivoi, että asiantuntijoiden osaamista ei kyseenalaistettaisi poliittisen taustan takia ja jatkoi, että tuen tuplaaminen on varhaiskasvatukselle "valtava leikkaus".

Selvä enemmistö suomalaisista ajattelee, että lapsi voi mennä hoitoon alle 3-vuotiaana. Kodin ulkopuoliseen varhaiskasvatukseen kannustaa myös tutkimus.

Palkansaajien tutkimuslaitos selvitti vuonna 2018 kotihoidon tuen vaikutusta lapsiin ja äitien työllisyyteen. Tutkimuksen mukaan tuki vähentää äitien työllisyyttä, pidentää lasten kotihoitojaksoja ja lisää neuvolatesteissä ilmeneviä lasten kehitysongelmia. Kotihoidon tuki ei kuitenkaan näytä vaikuttavan peruskoulun päättötodistukseen eikä ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin.

Hieman kansanomaisempi Vauva-palsta antaa täysin päinvastaisen vastauksen: Päiväkoti on lapselle parempi paikka, jos äiti on laiska eikä ajattele esikoistaan.

Omat lapseni lähtivät päivähoitoon 1-vuotiaina. Hyvin on mennyt. Minä vastaavasti lähdin kodin ulkopuoliseen maailmaan vasta esikouluikäisenä. Ihan kivasti olen minäkin selvinnyt.

Lapselle on monta hyvää ja oikeaa paikkaa, mistä kaupunginjohtaja Stina Mattilakin muistutti kokouksessa: "Kokkola-tuki on hyvin herkkä aihe, ei syyllistetä vanhempia valinnoista".

Lue myös:

Kokkolan kaupunginvaltuustolta vihreää valoa kiinteistöveron leikkaamiselle ja Kokkolan-tuen tuplaamiselle – Kaupungilta vaaditaan lisäksi selvityksiä Raatihuoneen tulevaisuudesta ja jäähallin pitämisestä luistelukunnossa juhannukselle asti

Kokkolan kaupunginvaltuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Emilia Teerikankaan mielipide: Kokkola-lisällä emme saa osaavaa työvoimaa vaan laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostamalla

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »